Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 12:15

Χωρίς σχέδιο για το προσφυγικό η περιφέρεια, εντάσεις στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (φωτο)

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Εν μέσω θερμού κλίματος  εξελίχθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου όπου  μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν το προσφυγικό . Η δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια στην βόρεια Ελλάδα που εδώ και ενάμιση μήνα δεν φιλοξενεί κανένα πρόσφυγα.

Όσοι προσήλθαν χθες στο περιφερειακό συμβούλιο, από τους συμβούλους, τους επισκέπτες δημάρχους και πολίτες, αλλά και τους δημοσιογράφους, περίμεναν να ακούσουν το σχέδιο της περιφερειακής αρχής για το προσφυγικό. Αυτό τουλάχιστον είχαμε καταλάβει όλοι τις προηγούμενες ημέρες, ότι υπάρχει κάτι  από την πλευρά της περιφέρειας, όταν απαντούσαν με ύφος σιγουριάς στις προσκλήσεις της αντιπολίτευσης που ρωτούσε "ποιο είναι το  σχέδιο έχετε για το προσφυγικό".

Τελικά έπρεπε να γίνει η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που κράτησε πάνω απο   έξι ώρες, για καταλάβουμε όλοι, ακόμη και οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Δεν υπάρχει, ούτε στρατηγική για χώρους φιλοξενίας, ούτε επιλογή χώρων φιλοξενίας, ούτε αριθμός προσφύγων που θα μπορούσε να φιλοξενήσει η δυτική Μακεδονία. Δεν υπάρχει ακόμη, ούτε προβλεπόμενη δαπάνη για χρήματα που θα μπορούσαν να επενδυθούν για μεταποιήσεις και επισκευές διάφορων χώρων που κατά καιρούς ακούγονται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Όλα  τα παραπάνω δεν υπήρχαν καν ως στοιχεία στην  εισήγηση ου εντεταλμένου συμβούλου για την πολιτική προστασία Ηλία Κάτανα. Αλήθεια, τότε γιατί συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο;

Αντίθετα, η εισήγηση ήταν γεμάτη από ειρωνικές αναφορές  και επιθετικά σχόλια για την αντιπολίτευση, όπου μιλούσε για «μόνιμους απόντες» στο θέμα του προσφυγικού, μια ομιλία γεμάτη αυταρέσκεια για το τι έκανε η περιφερειακή αρχή, «ευλογούσε» δίχως ντροπή τα γένια του, έδινε τα εύσημα στο περιφερειάρχη  μιλώντας για τους  πρόσφυγες της Λευκόβρυσης, δίδοντας μάλιστα το χαρακτηρισμό της πρωτοπόρου περιφέρειας σε όλη την Ελλάδα στο προσφυγικό. Όλα τα παραπάνω δεν διέφυγαν της προσοχής  τόσο του  Γιώργου Δακή όσο και της  Γεωργίας Ζεμπιλιάδου.

Μάλιστα ο προτελευταίος  ρώτησε τον περιφερειάρχη  "εάν τον εκφράζουν οι προσβλητικές αναφορές που αφήνονταν να αιωρούνται στον αέρα" από τον εισηγητή της πλειοψηφίας Ηλία Κάτανα.  Ο περιφερειάρχης προς έκπληξη όσων παρακολουθούσαν, δεν κάλυψε τον σύμβουλο του λέγοντας "πχ. ότι όσα αναφέρονται στην εισήγηση εκφράζουν την περιφερειακή αρχή", αλλά ζήτησε από τον ίδιο τον Κάτανα να πάρει τον λόγο και να εξηγήσει στον Γ. Δακη τι εννοούσε στην εισήγηση του.  Και ο εισηγητής Η. Κάτανας με την σειρά του δεν ντράπηκε ούτε κοκκίνισε  όταν πήρε το λόγο και απάντησε, εκτός και εάν δεν κατάλαβε τι είχε συμβεί.  

Προξενεί απορία το γεγονός, ότι για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που είναι το προσφυγικό που οι συναινέσεις στην κοινωνία και οι συνθέσεις στο περιφερειακό συμβούλιο είναι  το ζητούμενο, ο περιφερειάρχης επέλεξε να υιοθετήσει την πιο επιπόλαια εισήγηση του συνεργάτη του, που απομάκρυνε αντί να φέρει κοντά τις παρατάξεις στο περιφερειακό συμβούλιο. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα ο εντεταλμένος σύμβουλος  Ηλιας Κάτανας ήταν φανερά απροετοίμαστος,  δεν ανέφερε καν τα επικαιροποιημένα στοιχεία της διασποράς των προσφύγων στην Ελλάδα και τις άλλες περιφέρειες της  χώρας και όταν ερωτήθη δεν γνώριζε για να απαντήσει.  

Κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Ο συγκεκριμένος σύμβουλος που χειρίζεται τα θέματα πολιτικής προστασίας στον υποτιθέμενο αρχικό σχεδιασμό προετοιμασίας ης περιφέρειας για τις προσφυγικές ροές έπεσε κυριολεκτικά έξω. Με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπόνησαν  «μυστικά»,  περίμεναν στις αρχές Φεβρουαρίου τις προσφυγικές ροές  στην Καστοριά και την Φλώρινα, ενώ οι πρόσφυγες είχαν ήδη κατασκηνώσει στην Ειδομένη.  Αγνοούσαν τόσο ο ειδικός της πολιτικής προστασίας όσο και διάφοροι άλλοι συμβουλάτορες  αυτό που γνωρίζαμε τουλάχιστον όλοι οι δημοσιογράφοι και που γράφτηκε κατά κόρον. Ότι οι πρόσφυγες με το που έφταναν σε ελληνικό έδαφος, λάμβαναν το γνωστό χαρτί εισόδου από το hot spot και με 100 € που πλήρωναν εισιτήριο στα διεθνή γραφεία που είχαν εγκατασταθεί  στα νησιά, εξασφάλιζαν το ταξίδι Λέσβος- Πειραιάς και Πειραιάς -Ειδομένη. Αυτό ήταν το προσφυγικό  δρομολόγιο.

Το σύνολο της αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στην περιφερειακή αρχή για την απουσία συγκεκριμένων προτάσεων  με περιοχές και  τις αντίστοιχες δομές που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ενώ υποστήριξαν ότι συμφωνούν στην φιλοξενία αρκεί να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας σε ότι αφορά τον αριθμό των προσφύγων. το ανέφερε τόσο ο Γ. Δακης όσο και η Γ. Ζεμπιλιάδου.  Ο Θεμης Μουμουλίδης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε  αναφορά στην εισήγηση της περιφερειακής αρχής και δήλωσε ότι τα Γρεβενά θα πάρουν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους δημάρχους λέγοντας ότι "όποιος κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα κλείνει τα μάτια στο μέλλον της περιοχής".  

 Η αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου ήταν γεμάτη από πολίτες των Γρεβενών οι οποίοι εδώ και μέρες  διαμαρτύρονται για την επιλογή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και της περιφέρειας να προτείνει την  δημιουργία προσφυγικού  καταυλισμού  στην περιοχή «Πατώματα».  Οι κάτοικοι με επικεφαλή την δημοτική αρχή Γρεβενών αντιδρούν στην δημιουργία δομής φιλοξενίας στο συγκεκριμένο χώρο αφού μέρος της συγκεκριμένης έκτασης  έχει προσδιοριστεί να μοιραστεί σε δικαιούχους  των  σεισμόπληκτων χωριών των Γρεβενών για να κτίσουν τις κατοικίες τους. Ο δήμαρχος Γιώργος Δασταμάνης  μίλησε «για ασύμμετρο κίνδυνο πληθυσμιακής μεταβολής από την φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων»  και  ήταν ανυποχώρητος το να χρησιμοποιηθεί ως χώρος η περιοχή  «Πατώματα». 

Η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου  ήταν πολύωρη ενώ δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στους κατοίκους των παραπάνω χωριών και της περιφερειακής αρχής.   Όταν ο περιφερειακός σύμβουλος  από το κόμμα της  Χρυσής Αυγής αποκάλεσε τους πρόσφυγες «κοπρίτες» στην αίθουσα επικράτησε ένταση με τους περισσοτέρους συμβούλους να ζητούν να ανακαλέσει. Για να εκτονωθεί η κατάσταση  ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος  Κωτσίδης αναγκάστηκε να διακόψει την συνεδρίαση  για 20 λεπτά. 

Τέλος αποφασίστηκε να δοθεί προθεσμία μιας εβδομάδας ώστε οι δήμαρχοι της δυτικής Μακεδονίας να καταλήξουν σε προτάσεις για χώρους και δομές φιλοξενίας, να προσδιορίσουν τον  αριθμό προσφύγων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν και οι προτάσεις αυτές να μεταφερθούν στον υπεύθυνο για το συντονισμό του προσφυγικού αναπληρωτή υπουργό Εθνικής άμυνας Δημήτρη Βίτσα. 

Τα ερωτήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν είναι.  Ενδιαφέρει πραγματικά τον  περιφερειάρχη να έχουμε πρόσφυγες στην δυτική Μακεδονία; Και εάν τον ενδιαφέρει πως θα τα κάνει αυτό; Θέλει να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια  μαζί με την αντιπολίτευση η θέλει να εκθέσει την αντιπολίτευση για να πει στο τέλος ότι το  έπραξε μόνος του;

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 18:32
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.