Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016 13:25

Καστοριά: Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία της ιστορίας τόνισε ο υπουργός Παιδείας από το Πάρκο εθνικής συμφιλίωσης στο Γράμμο

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Στην αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων ιστορίας των σχολικών βιβλίων αναφέρθηκε  ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας από το  βήμα της εκδήλωσης αφιερωμένης στον Ελληνικό εμφύλιο που

πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο. Στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία ιστορίας και ότι πρέπει να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στην μνήμη, τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα». Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ  τόνισε ότι : «Συμμετείχαμε σε μία εκδήλωση στο πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης που έχει ως στόχο την εμβάθυνση των ιστορικών γεγονότων του εμφυλίου. Προσεγγίζουμε το θέμα χωρίς υπερβολικό πάθος αλλά με συνείδηση ότι η ιστορία μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την πορεία της χώρας στην έξοδο της από την κρίση. Τα βιβλία της σχολικής ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας. Στις πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων ιστορίας στα σχολεία είναι προφανές ότι πρέπει να μιλήσουμε για όλα. Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής ιστορίας. Αλλά πάντοτε να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στην μνήμη και τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα». 

Την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα γεγονότα της κρίσιμης δεκαετίας του ’40 που οδήγησαν στην πιο αιματηρή εμφύλια σύγκρουση που άφησε βαθιά τραύματα στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, διοργάνωσε η Εταιρία διάσωσης ιστορικών αρχείων (ΕΔΙΑ 1940-74 Κ-Δ Μακεδονίας) και  πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης στα Λιβάδια της Κοτύλης στο Γράμμο.

Ο Ελληνικός Εμφύλιος σύμφωνα με τους ιστορικούς, είναι καταγεγραμμένος διεθνώς ως η πρώτη πράξη του «ψυχρού πολέμου» στη μεταπολεμική Ευρώπη. Ξεκίνησε  στις 30/3/1946, παραμονή των εκλογών με την  επίθεση ομάδας πρώην ανταρτών του ΕΛΑΣ στο Σταθμό Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο Πιερίας και έληξε στις 28 Αυγούστου 1949  με την ήττα του ΔΣΑ στο Βίτσι και την υποχώρηση των ανταρτών προς την Αλβανία. 

Αν και έχουν περάσει 70 χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου, υπάρχουν ισχυρές διαμάχες  για τις «πολιτικά ορθές» εκδοχές της ιστορίας ενώ οι τραυματικές προσωπικές μνήμες είναι παρούσες.

Ο ερευνητής – συγγραφέας Ανδρέας Βενιανάκης αναφέρθηκε στις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης κατά την διάρκεια τού εμφυλίου πολέμου.

Η ιστορικός-ερευνήτρια του ΕΚΚΕ Ιωάννα Παπαθανασίου μίλησε διεξοδικά για τις  τότε διεθνείς εξελίξεις τον «ψυχρό πόλεμο» και την σχέση του με τον ελληνικό εμφύλιο.
Ο Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έκανε ιστορική αναδρομή στα σημαντικότερα γεγονότα που καθόρισαν την έναρξη του εμφυλίου πολέμου έως την λήξη του.
Και ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλυσε το πολιτικό κάδρο της εποχής, μίλησε αναλυτικά για τις θέσεις και την στάση των κομμάτων της εποχής και σε πιο βαθμό επηρέασε το καθένα την εξέλιξη των γεγονότων του εμφυλίου πολέμου.

Στην εκδήλωση  απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της βουλής των Ελλήνων ο αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος, ενώ παραβρέθηκαν  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τεληγιορίδου, Γιώργος Ντζιμάνης, Μιμης Δημητριάδης και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης  Τριαντάφυλλος Μηταφίδης που ως πρόεδρος της ΕΛΙΑ Κ-Δ Μακεδονίας είχε τον συντονισμό της συζήτησης. 

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος περιηγήθηκαν από τον επιστημονικό συνεργάτη του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων Ραϋμόνδο Αλβανό στην έκθεση με φωτογραφίας και ιστορικά ντοκουμέντα από εφημερίδες της εποχής, που λειτουργεί στις αίθουσες του Πάρκου  και που αναφέρεται  στην κοινωνική και οικονομική ζωή της δυτικής Μακεδονίας από τις αρχές του αιώνα έως και τον εμφύλιο πόλεμο. Ενώ το πρωί της Κυριακής συμμετείχαν σε  πεζοπορία όπου επισκέφθηκαν δύο ιστορικές τοποθεσίες της περιοχής που συνδέονται με τα γεγονότα του εμφυλίου. Το «Χάρο» της Κοτύλης  όπου το 1947 τρεις αντάρτες του ΔΣΕ έπεσαν στο γκρεμό για να μην πιαστούν αιχμάλωτοι και τον Πύργο της Κοτύλης τη μόνη περιοχή που δεν κατέλαβε ο Εθνικός Στρατός στη μεγάλη μάχη του Γράμμου το 1948.  

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016 13:31
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.