Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021 08:16

Φωτιά και λαύρα

Γράφτηκε από την

της  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Το καλοκαίρι μας έγινε ανυπόφορο. Τα σπίτια  ζεματάνε και ο αέρας που φυσάει θυμίζει σάουνα. Τα κλιματιστικά σώζουν εν μέρει την κατάσταση αλλά ο λογαριασμός ρεύματος σε προσγειώνει ανώμαλα.

Βρίσκεσαι μπροστά σε ένα μεγάλο δίλλημα. Τι θα διαλέξεις : η υγεία ή το πορτοφόλι σου; Ενώ ψηνόμαστε ενημερωνόμαστε για τις υψηλές θερμοκρασίες. Δεν ξεχνάμε τις στατιστικές που αφορούν στο μέλλον μας. Τα νούμερα της πανδημίας αυξάνονται με χιλιάδες νεαρούς χωρίς μάσκες να ξεφαντώνουν σε ξέφρενα πάρτη εντός και εκτός πόλεων. Κυριαρχεί το νόμιμο ή το παράνομο; Τι μετράει εκεί; Να κερδίσουν και να οικονομήσουν μερικοί και να αρρωστήσουν οι ανήξεροι οι πολλοί ;Το κέρδος ή τα μέτρα προφύλαξης; Δεν ξεχνάμε ότι ήμασταν και εμείς νέοι αλλά ...  Ο καύσωνας μας υποχρεώνει να στραγγίζουμε το μυαλό μας για να κλέψουμε λίγη δροσιά .Βιώνουμε μία παρατεταμένη περίοδος με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που κυριολεκτικά ήταν το κερασάκι στην τούρτα των δυσκολιών της πανδημίας. Η διπλή μάσκα περιορίζει πολύ την αναπνοή μας όταν έξω σκάει ο τζίτζικας. Οι βόλτες, μέσα και έξω από το σπίτι μας, αποκτούν άλλη διάσταση όταν το θερμόμετρο σκαρφαλώνει στα 43.Πως να κινηθείς άνετα όταν υποφέρεις;

   Το εμείς ωχριά όταν το φέρνουμε στο ατομικό επίπεδο. Ήμαστε εγωιστές και καλοπερασάκηδες και γουστάρουμε να περνάμε πάντα καλά. Κοιτάμε τι μας βολεύει και τι μας κάνει να υποφέρουμε λιγότερο και γράφουμε στις σόλες των παπουτσιών μας τους άλλους. Χτίζουμε το γυάλινο πύργο μας και αδιαφορούμε  για τα βάσανα του διπλανού μας. Ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν την δυνατότητα να παρακάμψουν τα δύσκολα και θυσιάζονται για το καλό μας. Αυτά πέρασαν από το μυαλό μου όταν  στην πυρακτωμένη γειτονιά μου άρχισαν έργα του δήμου. Η επιλογή της εβδομάδας έγινε προφανώς πριν από μήνες που δεν υπήρχαν πληροφορίες για υψηλές θερμοκρασίες απαγορευτικές για χειρονακτικές δουλειές. Το ξήλωμα του σκασμένου και γεμάτου τρύπες πεζοδρομίου και η αντικατάσταση με καινούργιο χαλίκι και μία ,γεμάτη λαύρα, άσφαλτο γίνονται με γιγάντια μηχανήματα εξειδικευμένα που  κάνουν πολύ θόρυβο και βγάζουν πολύ σκόνη. Με τέτοια ζέστη είναι αδύνατο να εκτελεστούν κατά την διάρκεια της ημέρας. Έτσι οι προβλεπόμενες δραστηριότητες μετατέθηκαν για μετά τις 8 το βράδυ.

             Το καλοκαίρι μας έγινε φωτιά και λαύρα Ανυπόφορη κατάσταση που  δεν σχετίζεται  με τη  καθημερινότητά μου. Που να  διαμαρτυρηθώ για την τεράστια σκόνη, την φασαρία και κυρίως τον οργασμό εργασιών με φωνές και σφυρίγματα που κράτησαν όλη την νύχτα  μέχρι το πρωί; που να πω τον πόνο μου όταν είναι φανερή η έλλειψη σεβασμού απέναντι στους πολίτες; Ο δήμος προγραμμάτισε και ξεκίνησε έργα οδοποιίας με βάση ότι τον Αύγουστο η Αθήνα αδειάζει ,η κυκλοφορία περιορίζεται και γενικά δεν υπάρχει ο έλεγχος και η αγανάκτηση των πολιτών θα είναι μειωμένη. Με κλειστές πόρτες και παράθυρα πως να δροσιστώ ;Πως με προστατεύει ως πολίτης όταν δεν με σέβονται ; Πως να φτάσω σε ζεν κατάσταση με τόσο θόρυβο ; Αδυνατώ να κατηγορήσω τους εργάτες που ευτυχώς δεν βγήκαν μέσα στον καύσωνα να εργαστούν. Θα κάνω υπομονή και κουράγιο ώσπου θα τελειώσει η εργασία  και ας υποφέρω; Θα το κάνω για το καλό του τόπου;

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021 08:20
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.