Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 09:02

Η απάντηση του vetonews στον Σ. Σωτηριάδη για τις αναθέσεις στα ορυχείο Αμυνταίου : "δεν βρήκαμε τον «κακό δράκο» ούτε τον «δον Κιχώτη » αλλά δύο απευθείας αναθέσεις 5 εκ €"

Γράφτηκε από τον

Μετά την επιστολή του  κ. Σωτηριάδη ως απάντηση στο αρθρο μας για τις απευθείας αναθέσεις οφείλουμε να διαλευκάνουμε τα παρακάτω:

Α. Δεν υπάρχει κάτι από την πλευρά του γράφοντα που να καταλογίζεται στο κείμενο ως επιλήψιμο για τις επιχειρήσεις που ανέλαβαν με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης από την ΔΕΗ, την εκτέλεση έργου στο ορυχείο Αμυνταίου. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, δεν εντοπίσαμε κάποιο «κακό δράκο» ούτε συναντήσαμε τον «δον Κιχώτη » που σώζει την κατάσταση.

Την ώρα που ΔΕΗ έχει ελαχιστοποιήσει το εξορυκτικό της αντικείμενο και υποχρεωτικά έχει  συμπαρασύρει στο διάβα της, τον ιδιωτικό εργοληπτικό τομέα της περιοχής, βρεθήκαμε αίφνης απέναντι σε δύο απευθείας αναθέσεις ύψους 5 εκ €.

Β. Κρίναμε σκόπιμο στην παρούσα συγκυρία να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη όταν δημόσιο χρήμα (ΔΕΗ) ύψους 5 ΕΚ € πηγαίνει σε απευθείας αναθέσεις -ούτε καν πρόχειρο διαγωνισμό - σε συγκεκριμένες εταιρίες του χώρου.

Γ. Κρίναμε σκόπιμο να πούμε στην κοινή γνώμη ότι το δημόσιο χρήμα  που πηγαίνει στις απευθείας αναθέσεις, της ΔΕΗ, έχει ως στόχο εκτός από την εκτέλεση έργων, να διευρύνει η να μεταμορφώσει τον επιχειρηματικού χάρτη που έτσι η αλλιώς λόγω έλλειψης αντικειμένου (εργολαβιών) αλλάζει ταχέως στην περιοχή. Με λίγα λόγια ότι με δημόσιο χρήμα γίνεται πολιτικό παιχνίδι με κάποιες εταιρίες αρεστές στην κυβέρνηση η σε κάποια πολιτικά πρόσωπα της περιοχής.

Και είναι κακό που αλλάζει ο επιχειρηματικός χάρτης έστω και με τέτοια κίνητρα ; θα ρωτήσει κάποιος.  Ότι μπορεί να αλλάξει ο χάρτης δεν είναι κακό, γινόταν στο παρελθόν στην περιοχή μας, -οχι όμως σε τέτοια ποσά και με απευθειας αναθέσεις- με την βοήθεια των κυβερνητικών παραγόντων  και τις διορισμένες διοικήσεις τους στους οργανισμούς, αρα  συμβαίνει και σήμερα  με μια όμως διαφορά. Η  ανεργία στην δυτική Μακεδονία σήμερα ξεπερνά το 30 %, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη η περιοχή οδεύει ταχέως προς την οικονομική φτώχεια και είναι άξιο λόγου για τους δημοσιογράφους όταν να γίνονται τέτοια ντήλ.

Δ. Επιμείναμε και επιμένουμε στο ερώτημα στο γιατί η ΔΕΗ δεν προχώρησε σε διαδικασία πρόχειρου διαγωνισμού.

Ε. Αυτή η συζήτηση δεν θα είχε κανένα λόγω ύπαρξης εάν οι απευθείας αναθέσεις 5 εκ € δεν είχαν να κάνουν με την διάθεση χρημάτων του δημοσίου. Εάν κάνει καλά την δουλειά της στα χωματουργικά του ορυχείου κάποια εταιρία, υπεύθυνη για να αξιολογήσει είναι η ΔΕΗ που επιβλέπει και όχι κάποιος δημοσιογράφος που δεν διαθέτει τα τεχνικά εργαλεία και την γνώση.  

Προσπερνώ τις αναφορές  περί δημοσιογραφίας, περί  αξιοπρέπειας ως μη άξιες σχολιασμού, και για να μην παιδεύεστε σε λάθος ερμηνείες ως προς την ουσία της δουλειάς μας σας σημειώνω. «Οι δημοσιογράφοι υπάρχουν για να θέτουν ερωτήματα που πολλοί δεν θα ήθελαν να τεθούν, να διαφωτίζουν σκιερές πλευρές που πολλοί δεν θα επιθυμούσαν, να βγάζουν στο φως ιστορίες που κάποιοι δεν θα ήθελαν ειπωθούν ποτέ».  

Σπύρος Κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 09:17
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.