Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 10:49

Το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ II και η "σιωπή" του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Αποκαλύψαμε τις προάλλες στο vetonews.gr, ότι η πιο παγωμένη περιφέρειά της χώρας, η δυτική Μακεδονία, είναι προτελευταία και καταϊδρωμένη στην κατανομή των χρημάτων από την κεντρική κυβέρνηση

για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ II» , λαμβάνοντας μόλις 6.662.055 εκ € δηλαδή το 2,97% του προγράμματος.  Αναφέραμε επίσης ότι άλλες περιφέρειες της χώρας με ανάλογα πληθυσμιακά στοιχεία λαμβάνουν σημαντικότερες ενισχύσεις από το πρόγραμμα.  Το θέμα αναπαράχθηκε από πολλά ΜΜΕ της περιοχής και ενεργοποίησε σ’ένα βαθμό -όχι πάντως αναμενόμενο- τα αντανακλαστικά του τοπικού πολιτικού συστήματος.

Καταρχήν η περιφέρεια μ’ένα κείμενο 1000 λέξεων προσπάθησε να δικαιολογήσει αλλά και να αποφύγει τις απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που θέσαμε με τις αποκαλύψεις μας. Βέβαια στο κρίσιμο ερώτημα γιατί «είμαστε ουραγοί του προγράμματος ενώ είμαστε η πιο παγωμένη περιφέρεια της χώρας με τις πιο ακραίες καιρικές σύνηθες» δεν υπήρξε καν απάντηση πάρα μόνο αοριστολογίες.

Επίσης προκάλεσε θετική αίσθηση η τοποθέτηση του πρώην δημάρχου Αμυνταίου και πρώην προέδρου του δικτύου των Ενεργειακών δήμων –σήμερα επιχειρηματία- Μάκη Ιωσηφίδη όπου με αφορμή το δημοσίευμά μας που μιλούσε για τις ευκαιρίες που χάνονται από την περιοχή κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Περιμέναμε βέβαια και άλλες αντιδράσεις από άλλους χώρους αυτοδιοικητικούς η επαγγελματικούς, όπως τα εμποροβιοτεχνικά επιμελητήρια, εις μάτην όμως αυτοί έχουν άλλες ασχολίες.

Θα περίμενε κανείς  αντιδράσεις από τον κύριο γνώστη του θέματος που τόσο τεχνοκρατικά όσο και επαγγελματικά, γνωρίζει από τα μέσα την «πατάτα» Καρυπίδη με τον προϋπολογισμό του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ II. Κι’ όμως  ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης μίλησε στο κανάλι του περιφερειάρχη αλλά ολως τυχαίως «κατάπιε» το γεγονός. Άραγε γιατί σιωπά το ΤΕΕ μπροστά σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη; Ξέρει κάτι παραπάνω που δεν το γνωρίζουν οι υπόλοιποι;

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε εμείς στην διοίκηση του ΤΕΕ πόσο σημαντική συμβολή στο ενεργειακό αποτύπωμα της περιοχής έχει η αναβάθμιση των κατοικιών και η χρήση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης από τεχνολογίες που είναι φιλικότερες στο περιβάλλον ακόμα και σε κτίρια  που θερμαίνονται με τα συστήματα της Τ/Θ. 

Επίσης δεν χρειάζεται να  αναφέρουμε στοιχεία για το πόσο θα ελαφρυνθούν οι δαπάνες των καταναλωτών για θέματα που σχετίζονται με θέρμανση και ψύξη των κατοικιών τους εάν αξιοποιήσουν τις; ευεργετικές διατάξεις του προγράμματος.

Το ΤΕΕ γνωρίζει ότι το πρόγραμμα εξοικονομώ στην διάρκεια της υλοποίησης του ενεργοποιεί μεγάλο μέρος των επαγγελματιών της οικοδομής αφού χρηματοδοτεί βελτιώσεις τόσο στα συστήματα θέρμανσης –ψύξης όσο και στα συστήματα θερμομόνωσης του κελύφους των κτιρίων και κουφωμάτων.

Το ΤΕΕ γνωρίζει ότι τα μέλη του είτε ως ενεργειακοί επιθεωρητές, είτε ως ενεργειακοί σύμβουλοι σε κάθε πρόταση που θα υποβάλλεται προς έγκριση θα αποζημιώνονται καταρχήν από το ελάχιστο όριο αμοιβών που ορίζει το πρόγραμμα.

 Ο σημερινός προϋπολογισμός  για το εξοικονομώ που όρισε η κεντρική κυβέρνηση είναι 6,6 εκ €. Εάν το ποσό αυτό στην χειρότερη περίπτωση ήταν διπλάσιο τι θα σήμαινε αλήθεια για τους επαγγελματίες της οικοδομής και την τσέπη των νοικοκυριών για το μέλλον; Θα σήμαιναν πολλά περισσότερα που φαίνεται ότι δεν συγκινούν κα πολύ την ηγεσία του τοπικού ΤΕΕ. 

Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας έχουν οργιστεί τόσο με την αδράνεια της περιφερειακής αρχής, που δεν διαβουλεύτηκε με τους επαγγελματίες του χώρου για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όσο και με  τα «παιχνίδια» που όπως αναφέρουν παίζονται στα υψηλόβαθμα υπηρεσιακά γραφεία της ΖΕΠ και εξηγούν στο Veto news.gr ότι «το σιωπητήριο» που έχει επιβάλλει η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο συγκεκριμένο θέμα, πιθανώς να σχετίζεται με την διευθυντική αναβάθμιση του προέδρου του τοπικού τμήματος, ο οποίος με εντολή Καρυπίδη ανέλαβε την διεύθυνση του Περιφερειακού ταμείου, ενώ παράλληλα συμβουλεύει τον περιφερειάρχη σε κρίσιμα θέματα.  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 11:30
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αποκλεισμένη στο Παρίσι Η Γαλλία αμύνεται »