Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 07:24

Η Γαλλία αμύνεται

Γράφτηκε από την

                         της  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

      Εδώ και μερικές ημέρες η Γαλλία δίνει μία μάχες σε κάθε επίπεδο. Η χώρα αντιμετωπίζει καινούργια και ίσως και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως: η απότομη αλλαγή του καιρού,

οι πλημύρες και στην συνέχεια μία πρωτόγνωρη χιονόπτωση σε συνδυασμό με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Με σοβαρότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα. Ναι μεν παράλυσε το Παρίσι (χωρίς λεωφορεία. προαστιακό και μετρό)αλλά δεν υπήρχαν θύματα. Τα αυτοκίνητα μείνανε παρατεταμένα στην Εθνική 118 αλλά οι οδηγοί οδηγηθήκαν με ειδικά πούλμαν σε θερμαινόμενους χώρους  όπου κοιμήθηκαν και φάγανε κάτι. Ελάχιστοι κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα τους. Ο συντονισμός της Πυροσβεστικής της Αστυνομίας και του κρατικού μηχανισμού αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινόμενων λειτούργησε καλά. Την επόμενη ημέρα ειδικά φορτηγά μετέφεραν τα ΙΧ στο Παρίσι για να τα παραλάβουν οι ιδιοκτήτες τους. Κανένα φορτηγό 7,5 τόνων δεν μπήκε στην πόλη και δεν υπήρχαν τροχαία ατυχήματα. Η χώρα παραμένει σε πορτοκαλί συναγερμό αλλά όλα είναι έτοιμα και τα δελτία μεταδίδουν κάθε ώρα ποια είναι τα επίπεδα χιονιού και νερού. Πράγματι τι Ορλύ σχεδόν έκλεισε αλλά δεν έγιναν ατυχήματα με τα αεροπλάνα που δεν μπορούσαν να προσγειωθούν και να απογειωθούν. Το μείον δύο και τρεις βαθμούς αποτελεί πλέον καθημερινότητα.

    Μόνιμα η χώρα  αμύνεται ενάντια στα τρομοκρατικά χτυπήματα.Οι έλεγχοι που γίνονται σε όλα τα τουριστικά αξιοθέατα και η μόνιμη παρουσία περιπολιών με 4-6 στρατιώτες εξοπλισμένοι ,σαν αστακοί, που έχουν το δάκτυλο κολλημένο στην σκανδάλη είναι μία υπενθύμιση. Η Γαλλία δεν ξέχασε και ούτε δικαιολογεί. Σέβεται  και καταγράφει  τα θύματα και τους θύτες και είναι προετοιμασμένη για τα πάντα. Καθόλου τυχαίο ότι στην περίοδο 2018-2022 θα προσληφτούν 10.000 αστυνομικοί ευειδή είναι διαπιστωμένη η αυξημένοι ανάγκη προστασίας ενάντια στις τρομοκρατικές ενέργειες και της αυξημένης εγκληματικότητας σε όλη την χώρα.

      Ένα άλλο επίπεδο στο οποίο η Γαλλία δίνει μία  μάχη είναι η  έντονη τάση της Κορσικής για αυτονομία. Παρότι δεν το δέχεται , αντέδρασε πολύ έντονα. Με πρόσχημα (φόρο τιμής στο νομάρχη της Κορσικής, C. Erignac που σκοτώθηκε από δύο αγνώστους που επέβαιναν σε μηχανή,)ο Μακρόν πήγε στην Κορσική ενώ το Παρίσι και άλλες περιοχές είχαν μεγάλα προβλήματα. Ο πρόεδρος  αναγνωρίζει την ύπαρξη Κορσικής  γλώσσας ,μίλησε για τα ήθη και τα έθιμα αλλά δεν υπάρχει λόγος αλλαγής.  Εκκλήσεις για ενισχυμένη αυτονομία απηύθυναν  πολιτικά στελέχη της Κορσικής στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, αλλά η Κορσική είναι και θα παραμείνει γαλλική. Ο Μακρόν πήγε, είδε ,έδωσε υποσχέσεις και οικονομική ενίσχυση και μελλοντικά πλάνα τοπικής ανάπτυξης αλά ήταν απόλυτος. Προειδοποίησε. Δεν θα το επιτρέψει. Η Κορσική είναι και θα μείνει γαλλική.    Αυτό το νησί της Μεσογείου με τους περίπου 300.000 μόνιμους κατοίκους που έχει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την Ιταλία  αποτελεί κομμάτι της Γαλλίας από το 1769, διατηρεί μια μοναδική ομορφιά, έχει την δική του μοναδική κουλτούρα και είναι πόλος έλξης τριών εκατομμυρίων τουριστών ετησίως. Δυστυχώς έχει τον υψηλότερο δείκτη φόνων ανά άτομο στην Ευρώπη(2015). Η γενέτειρα του Βοναπάρτη κατέγραψε ,την περασμένη δεκαετία, 20 - 25 φόνοι/χρόνο και οι ρυθμοί έκτοτε παραμένουν σαφώς αυξητικοί. Η l’Express αναφέρει ότι την περίοδο 2012-2014  έγιναν 40 φόνοι και οι περισσότεροι ήταν συνδεδεμένοι με το οργανωμένο έγκλημα.  Εκκλήσεις για ενισχυμένη αυτονομία απηύθυναν χθες πολιτικά στελέχη της Κορσικής στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη νήσο. Χωρίς αποτέλεσμα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 07:26
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.