Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 07:29

Πάμε λαϊκή ;

Γράφτηκε από την

 της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

     Η λαϊκή αγορά είναι η μικρή η μεγάλη υπαίθρια αγορά που χρωματίζει με φωτεινά και ζωηρά χρώματα την μονοτονία της ρουτίνας. Σπάει το γρύζω και το μουντό

 των άχαρων πολυκατοικιών. Γεμίζει  προσωρινά με φωνές και κόρνες την ήσυχη γειτονιά μας αλλά δεν μας ενοχλεί .Απλώνεται  ακολουθώντας την διαδρομή μιας οδού και έρχεται συχνά κάθετα  στους κανονικούς δρόμους. Διαφέρει από συνοικία σε συνοικία. Κάνουν θόρυβο για μία ημέρα αλλά δεν μας ενοχλούν!

       Η λαϊκή είναι η χαρά του μετρημένου, οικονομικά, νοικοκύρη. Αρέσει σε όλους, άντρες και γυναίκες, μεγάλοι και μικροί. Μία φθηνή μορφή ψυχαγωγίας. Ξεκινάς με λίγα λεφτά στην τσέπη  ξέροντας ότι θα φύγεις με κάτι στο καλάθι σου. Θαυμάζεις λουλούδια και φυτά, φρούτα και λαχανικά ,μπαχαρικά, όσπρια και ψαράκια ενίοτε  φόρμες και φθηνές παντόφλες. Είδη οικιακής χρήσεως περιορισμένης αντοχής στο χρόνο. Αφήνεσαι στην χαρά της επιλογής του προϊόντος. Ξεροντας a priori ότι δεν είναι πάντα φθηνά  και καλής ποιότητας πάς. Συναντάς γνωστούς και φίλους. Ξεχνιέσαι, αφήνεσαι, χαλαρώνεις και γίνεσαι πιο κοινωνικός. Δένεσαι με τον παραγωγό. Τον βαφτίζεις δικό σου τον κατονομαζεις  πορτοκαλά, ψαρά ή πατατά. Αυτός πουλάει εσύ αγοράζεις και όλα πάνε καλά. Τώρα, μέσα στα δύσκολα της πανδημίας, οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες προσαρμόστηκαν στα προστατευτικά μέτρα. Μοίρασαν τις περιοχές, φόρεσαν μάσκες, βάλανε αντισηπτικά πάνω στους πάγκους και μεγαλώσανε τις απόστασης ανάμεσα στους πάγκους. Μαχητές της καθημερινότητας.

      Το προτεινόμενο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ,με το οποίο αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των Λαϊκών αγορών στη χώρα. φέρνει μαύρα σύννεφα  στα προβληματικά οικονομικά των παραγωγών. Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ουσιαστική αναβάθμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω: α) της επαγγελματικοποίησης των συμμετεχόντων, β) της ψηφιακής αδειοδότησης, διαλειτουργικότητας και εποπτείας, γ) της λειτουργικής αυτονομίας, δ) της έντασης του ανταγωνισμού και ε) της διαφάνειας στις συναλλαγές». Τι να μάθεις από την  τυπική ανακοίνωση του Μαξίμου για την παρουσίαση του σ/ν στο υπουργικό;. Ο λαός αντέδρασε αμέσως. Εκατοντάδες μαύρες σημαίες πλημμύρισαν τις λαϊκές αγορές. Τα μαντάτα  μας ανησυχούν πολύ. Η ιδέα να αφανίσουν  τις λαϊκές αγορές και να φέρουν εταιρείες ,από την πίσω πόρτα, δεν μας ενθουσιάσει ιδιαίτερα. Ποιός ο λόγος να μετατραπούν οι πάγκοι σε υπαίθριες σουπερμάρκετ; Για τι να χάσουν οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες την δουλειά τους; Ποιά πολιτική εξυπηρετούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις ;Για τι να ξεκληρίσουν τις λαϊκές αγορές .Τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν; Ποιός ωφελείται ; Εμείς οι καταναλωτές τι φταίμε ;Τι χρωστάμε για να μας στερήσουν τις λαϊκές αγορές;

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 07:32
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.