Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 02 Απριλίου 2023 21:27

Ερκύνα, η άγνωστη νύμφη της Λειβαδιάς

Γράφτηκε από την

της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

     Μετά από μία δίωρη όμορφη και χαλαρή διαδρομή από την Αθήνα στην Βοιωτία αντίκρισα μία πανέμορφη, ήρεμη και ιδιαίτερα φιλική πόλη. Την Λειβαδιά.

Κάποτε ονομαζόταν Μίδεια και ήταν κτισμένη πάνω σε λόφο. Περίφημη για το Μαντείο του Τρυφωνίου. Αποτελούσε εμπορικό κόμβο στο δρόμο Πελοποννήσου-Μακεδονίας.Τώρα είναι η πόλη των νερών. Στα ταξίδια μου, έχω θαυμάσει καταρράκτες, πήγες κρύου νερού στα Ζαγοροχώρια, βάθρες κρυστάλλινου νερού στην Σαμοθράκη και άλλες παραδεισένιες περιοχές της Ελλάδας αλλά εδώ μαγεύτηκα. Ο ποταμός 'Ερκυνα ,με τις πηγές του στην περιοχή της Κρύας, προσδίδει στην πόλη μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά ενώ ιστορικά ενίσχυσε σημαντικά την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Σήμερα ο ποταμός 'Ερκυνα με τις πηγές του στην περιοχή της Κρύας προσδίδει στην πόλη της Λιβαδειάς μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά. Είναι ένα από τα λίγα ποτάμια στην Ελλάδα που έχει γυναικεία ονομασία .

       Η Ερκύνα ήταν  κόρη του Τροφωνίου Ήταν νύμφη, μία γυναικεία μορφή θεϊκής καταγωγής, ζούσε μέσα στην άγρια φύση, τραγουδούσε και χόρευε στα  λιβάδια και στις πλαγιές, συνήθως κοντά στις πηγές των ποταμιών. Δεν ήταν αθάνατη και ήταν συντρόφισσα της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας, πριν από την απαγωγή της δεύτερης από τον Πλούτωνα. Οι  δύο κοπέλες έπαιζαν μια ημέρα με μια χήνα κοντά στην πόλη, στο άλσος του Τροφωνίου. Το πτηνό τους ξέφυγε και πήγε να κρυφτεί μέσα σε μια σπηλιά κάτω από μία πέτρα. Η Περσεφόνη σήκωσε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα, οπότε μία πηγή ξεπετάχτηκε από τη γη: η πηγή της 'Ερκυνας Στα νερά της έρχονταν να λουστούν όλοι οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση.

         Το ποτάμι της Έρκυνας δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό ομορφιάς στο πέρασμά του. Ένα σημείο που ξεχωρίζει με σιγουριά είναι εκεί που βρίσκονται οι πηγές του. Η περιοχή των πηγών του ποταμού, είναι γνωστή ως Κρύα όπου και υπάρχει και το ομώνυμο χωριό. Η περιοχή , είναι φυσικό πάρκο, που βρίσκεται στην έξοδο φαραγγιού. Αποτελεί κύριο τόπο αναψυχής και περιπάτου, καθώς και πόλο έλξης τουριστών με κύρια χαρακτηριστικά τα αιωνόβια πλατάνια, τους μικρούς καταρράκτες και τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια. Διασχίζει τη Λιβαδειά, σμιλεύοντας κοιλώματα πάνω στα βράχια, προχωράει ήρεμα προκαλώντας ένα ευχάριστο βουητό. Πλαισιώνεται από αιωνόβια πλατάνια  και εκπέμπει μία θετική ενέργεια και μία ατελείωτη γαλήνη. Οι δασωμένες κορυφές  του Ελικώνα αποτελούν μία ανοικτή πρόσκληση για τους ορειβάτες και γενικά για τους φυσιολάτρες. Περπατώντας κοντά στο ποτάμι θα δεις μπροστά σου να ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά το μαρμάρινο άγαλμα μιας γυναίκας. Είναι η δωρεά του Σπύρου Γουργιώτη το 2000 στην  Λιβαδειά! Η Ερκύνα με την χήνα η κεφαλή μιας γυναίκας απαράμιλλης ομορφιάς. Περιπλανηθήκαμε  για ώρα κοντά στο ποτάμι. Φεύγοντας είδαμε και το μνημείο του Αθανάσιου Διάκου που υπενθυμίζει στους τουρίστες  τις μάχες κατά των τούρκων την διάρκεια της Επανάστασης. Σιγοτραγουδήσαμε το δημοτικό  τραγούδια για τα 40 παλικάρια που πήγαν και πάτησαν την Τριπολιτσά και ας απέχει λίγο από τα ιστορικά γεγονότα .Δεν μας πειράζει καθόλου. Το αποτέλεσμα μετράει!

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Απριλίου 2023 21:32
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εσύ ο τυχεράκιας Για κοίτα με στα μάτια λοιπόν »