Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 08:27

Η Μεγάλη Πέμπτη τις μέρες μας

Γράφτηκε από την

της  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

        Η Μεγάλη Εβδομάδα πάντα συγκινεί βαθύτατα τους πιστούς .Έρχεται η Ανάσταση και αναλογιζόμαστε τα παραδείγματα πίστης και αφοσίωσης στην μεγάλη στιγμή.

Τι κάνουμε σήμερα την Μεγάλη Πέμπτη διαφορετικά; Θα ακολουθήσουμε τα λόγια του Χριστού; Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ελάχιστοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιησού που  έπλυνε τα πόδια των 12 Αποστόλων, μια κίνηση ταπεινότητας, δείχνοντας σε όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία. Όμως, αν χρειαστεί, θα πλύνουμε το πονεμένο σώμα του συγγενή μας που βασανίζεται σε κάποιο κρεβάτι σε κάποιο νοσοκομείο. Θα περιποιηθούμε τα πονεμένα μέλη  ανήμπορων γονέων στα σπίτια τους. Θα σεβαστούμε την ανάγκη για καθαριότητα. Θα περάσουμε την Μεγάλη Πέμπτη δίχως το Μυστικό Δείπνο με τους δώδεκα μαθητές Του. Σήμερα τα γεύματα περιορίζονται στους πολύ κοντινούς φίλους ή συγγενείς σου. Η οικονομική κρίση σου απαγορεύει την σπατάλη. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας  δεν θα ανοίξουμε το σπίτι σε πολλά άτομα. Δεν θα κοινωνήσουμε λέγοντας : «Λάβετε φάγετε τοῦτό μου ἐστι τὸ σῶμά, τὸ ὑπὲρ ὑμῶν κλώμενον, εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καθώς και: πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες· τοῦτό ἐστι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης τὸ ὑπὲρ ὑμῶν καὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον». Θα προσαρμόσουμε το τραπέζι  στις τωρινές συνθήκες πενίας. Θα δώσουμε ένα πιάτο φαΐ στον πονεμένο  Θα ακολουθήσουμε τα έθιμα και θα βάψουμε αυγά με το χρώμα του αίματος του και το σπίτι μας θα αποκτήσει μία άλλη όψη. Ο Ιησούς προσεύχεται προς τον πατέρα του στο Όρος των Ελαίων της Ιερουσαλήμ, λίγο πριν τη σύλληψή του. Εμείς  ,στο σπίτι μας, θα τσουγκρίσουμε τα αυγά μας, και θα αποδεχτούμε ότι κάποιοι μας πρόδωσαν και μας πούλησαν! Θα φανερώσουμε το πόσο σωστό είναι ΄' ότι αγαπάει τους ανθρώπους ΄΄ αλλά ξέρουμε ότι μερικοί μας εκμεταλλεύονται. Αναγνωρίζουμε ποιός είναι ο Ιούδας και τον ξεμπροστιαζουμε. Του το λέμε !Θα αποδεχτούμε ότι η αγάπη του Ιησού για τους ανθρώπους, δεν μειώθηκε  αλλά θα παρακαλέσουμε  για την διαφύλαξη και τον αγιασμό τους. Η σχέση μας με την θρησκεία είναι και παραμένει ιδιαίτερα λαμπρή. Προσωπικά  γαλουχήθηκα  διαφορετικά. Η οικογένειά μου  είχε άλλες αρχές και άλλο σύστημα διαπαιδαγώγησης των τριών κοριτσιών της. Σεβασμός απέναντι στους θρησκευόμενους και τους ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων. Διακριτική απόσταση από τον φανατισμό και την υπερβολή των αντιδράσεων. Αποφυγή σχολιασμών πάνω σε θέματα θρησκείας με επιβεβλημένη σιωπή απέναντι στις συναισθηματικές εκρήξεις θυμού και έχθρας  που ενίοτε ταράζουν την γαλήνη των δημοσίων εμφανίσεων ανθρώπων. Δικαίωμα του καθενός είναι να εναποθέσει τις ελπίδες του σε μια άυλη ή υπαρκτή ύπαρξη όσο δεν  στερεί τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων σε άλλη θρησκεία. Δεν κρίνεις για να μην κριθείς. Του δίνεις το δικαίωμα να σε αμφισβητήσει! Επιλέγεις και αγαπάς τον άλλον, με την προδοσία και τα ελαττώματα του, σιωπάς και τον σέβεσαι.

*Το κείμενο της Ευγενίας Hλιοπούλου δημοσιεύτηκε στο vetonews στις 23 Απριλίου 2022

 
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.