Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 02:00

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ …ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΕΣ

Γράφτηκε από τον

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣΟ Καλλικράτης εργάστηκε σε τέσσερα μεγάλα έργα της αρχαίας Αθήνας, σύμφωνα με αναφορές του Πλούταρχου: Στα Μακρά Τείχη της πόλης (460 – 450 π.Χ.), στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών των Αθηνών, στην ανοικοδόμηση ναού, αφιερωμένου στην Άπτερο Νίκη στην Ακρόπολη, το 448 π.Χ. και τέλος, σύμφωνα με τον Πλούταρχο πάλι, συνεργάστηκε με τον Ικτίνο για την ανέγερση του Παρθενώνα. Οι ναοί και τα έργα που κατασκεύασε ήταν μεγάλα, σε σημασία και τελειότητα.

Η σημειολογία του ονόματος του σχεδίου φαντάζομαι έχει να κάνει με την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα.

Λέω, γιατί ο Καλλικράτης έκτισε και τα μακριά τείχη, ενώ επιδιόρθωσε και τα περιφερειακά των Αθηνών.

Βρε μπας? Λέτε αυτή του τη δουλειά του να είχε κατά νου ο Ραγκούσης όταν ξαναβάφτισε τον …εκλιπόντα, θεός σχωρέστον, Καποδίστρια 2?

Να οχυρώσει οικονομικά την Αθήνα θέλει. Να τα πάρει από τους μικρούς και να τα βάλει στον τορβανά των μεγάλων. Ποια αποκέντρωση και κουραφέξαλα. Ποιοι μεγάλοι και οικονομικά ισχυροί δήμοι. Και αυτοί με δάνεια δεν ζούνε? Οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών και του Παρακαταθικών και Δανείων είναι. Από εκεί έπρεπε να ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα. Χρωστάς τα κερατιάτικά σου και θες όπως λες να νοικοκυρευτείς? Ξανά στην πρώτη Δημοτικού. Και συ «άρχοντα» και όλη η παλιοπαρέα. Κλητήρες. Για να μάθεις να μην θέλεις και άλλα μεγαλεία. Για να πάψει πλέον να επιβραβεύεται η ασυδοσία και η τσιμεντοποίηση των ονείρων. Εκεί σε θέλω μάγκα…

Αλλά τολμάει κανείς να πειράξει τους «μεγάλους»? Το λιοντάρι θα μείνει βασιλιάς και όχι οι πέρδικες και τα ελάφια. 

 

Στην  Καλλιπάτειρα τώρα. Η κυρά αυτή ήταν κόρη του ξακουστού "περιοδονίκη" Διαγόρα. Τα αδέλφια της ήταν επίσης Ολυμπιονίκες.
Όταν ο γιος της Καλλιπάτειρας θα έπαιρνε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η επιθυμία της να τον δει να αγωνίζεται ήταν μεγάλη. Υπήρχε όμως αυστηρός Ολυμπιακός νόμος να μην μπορούν οι γυναίκες να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να τις γκρεμίσουν από το ψηλό βουνό Τυπαίο για τιμωρία.
Και η απειλή του θανάτου ακόμη δεν εμπόδισε τη λαχτάρα της μάνας να αντικρίσει το παιδί της νικητή.
Η Καλλιπάτειρα δεν υπολόγισε τον κίνδυνο. Ντύθηκε γυμναστής και μαζί με το πλήθος μπήκε μέσα στο στάδιο απαρατήρητη. Όταν ο γιος της τελικά κατάφερε να νικήσει, η μητέρα του συγκινήθηκε τόσο πολύ που έτρεξε να τον αγκαλιάσει με λατρεία. Αλίμονο! Ο μανδύας της έπεσε και αποκαλύφθηκε η γυναικεία της φύση. Αμέσως τότε συνελήφθη. Η τιμωρία θα έπρεπε να είναι θάνατος.
Παρ' όλα αυτά της δώσανε χάρη, επειδή η οικογένεια της ήταν φημισμένη. Η Καλλιπάτειρα γλίτωσε από βέβαιο θάνατο. Ακόμη και οι νόμοι λύγισαν μπροστά σε μία τόσο καταξιωμένη οικογένεια, μια οικογένεια Ολυμπιονικών.

Βλέπω πολλούς δημάρχους να αλλάζουν «…φύλλο» και να μεταμορφώνονται σε Καλλιπάτειρες για να δουν το «μοναχοπαίδι» τους να θριαμβεύει. Και να μην τους τρομάζει ούτε ο «Θάνατος».

Ωσάν ατρόμητες Καλλιπάτειρες θα ορθώσουν τα στήθη τους στους «αντρικούς» νόμους του πατρικίου Ραγκούση και θα πουν ΌΧΙ. Δεν θα περάσει.

Σίγουρα στα μέρη μας 2 δήμαρχοι παρήγγειλαν μανδύα. Και δεν τους τρομάζει ούτε η πτώση από τα Πιέρια και τον Μπούρινο.

Βρε λέτε όταν «αποκαλυφτούν» μιας και είναι από φημισμένες «οικογένειες», να πάρουν χάρη? Ποιος στη χάρη τους.

 

Τον e-ktino ρε, καλέστε και τον e-ktino.

 

Καλόκράτος θέλουμε αδέρφια και καλούςπατέρες. Προσοχή στους τονισμούς.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 12:12