Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014 12:54

Εξουσία

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Η στάση απέναντι στην εξουσία πρέπει να είναι ίδια με τη στάση απέναντι στη φωτιά: να μη στέκεσαι ούτε πολύ κοντά, για να μην καείς,

ούτε πολύ μακριά για να μην ξεπαγιάσεις. Διογένης, 410-323 π.Χ., Κυνικός φιλόσοφος Η εξουσία εξασκείται σε πολλά επίπεδα και μπορεί να είναι θρησκευτική, πολιτική, νομοθετική, δικαστική ή στρατιωτική. Οι νόμοι του κράτους προφυλάσσουν την εξουσία, ρυθμίζουν την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και επιβάλλονται σε όλους τους πολίτες του. Η στάση μας απέναντι της διέπεται είτε από σεβασμό και απόλυτη υπακοή είτε από απαξίωση, αντίσταση ανυπακοή και εξέγερση. Ανεξάρτητα από τις επιλογές μας η στάση μας δεν κρατεί χρόνια και δεν είναι δεδομένη. Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας έλεγε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν( 1879-1955).
Η εξουσία σε μαγεύει και αλλάζει τον χαρακτήρα σου; Πώς νοιώθει ο κατέχων την εξουσία; Είναι περήφανος που ξεχώρισε ,διοικεί και μπορεί να επιβληθεί στα πλήθη; Έχει επίγνωση ή είναι μεθυσμένος από το κρασί της δόξας; Είναι πράγματι άξιος ή ξέρει ότι επιλέχτηκε σκόπιμα για να ΄΄καθαρίσει΄΄ τις βρώμικες δουλειές; Διαθέτει τα τυπικά προσόντα ,πληροί τις προϋποθέσεις ή μπήκε από το παράθυρο; Έχει επιλεκτική μόρφωση ή κάποια σχέση με το αντικείμενο της εργασίας του; Σίγουρα αποφεύγει την επαφή με το λαό επειδή θα τον ξεμπροστιάσει. Ο Oscar Wilde, (1854-1900 )έλεγε ότι κάθε εξουσία είναι εντελώς ταπεινωτική. Εξευτελίζει τόσο εκείνον που την ασκεί όσο κι εκείνον που την υφίσταται. Όλες αυτές οι εξουσίες υφίστανται εκτός σπιτιού τι γίνεται όμως μέσα σε μια οικογένεια; Οι γονείς επιβάλλουν ,το ήθος και τους κανόνες συμπεριφοράς των παιδιών τους με το πρόσχημα ότι μόνο αυτοί ξέρουν ποιο είναι το σωστό και φυσικά έχουν αυτό το δικαίωμα αφού αυτοί συντηρούν οικονομικά την οικογένεια. Αυτοί πληρώνουν! Πως μπορείς ,ως παιδί ,να αντισταθείς σε κάποιες αποφάσεις και σε κάποιους νόμους ;Πως μπορείς να προβάλεις το δικαίωμα σου να ζήσεις διαφορετικά από αυτούς που σε γεννήσανε και σε μεγαλώσανε;
Αυτές οι σκέψεις πλημμύρησαν το μυαλό μου όταν άκουσα για κάποια μητέρα που ΄΄ετοίμαζε΄΄ την κόρη της για να την πουλήσει σε καλή τιμή. Περήφανα αράδιαζε ,μπροστά στα έκπληκτα μάτια μου, πως θα αναζητήσει τον κατάλληλο γαμπρό. Πως θα την στολίσει με ωραία ρούχα και ακριβά κοσμήματα για να ΄΄τσιμπήσει΄΄ ο γαμπρός. Πως θα ακριβοπληρώσει τις κατάλληλες πλαστικές επεμβάσεις του κοριτσιού για να αναδεικνύει το νεαρό σώμα τα κάλλη της. Όλα θα τα κάνει για να φύγει το βάρος από το κεφάλι της. Σαν να μιλούσε για ένα αντικείμενο που πρέπει να το ξεφορτωθεί. Προξενήτρα μάνα ,δίχως αγάπη και σεβασμό απέναντι στις επιλογές της κόρης.Ψυχρή και έτοιμη στην ξεπέτα! Μου θύμισε κάποια κόλπα που κάνανε οι ζωέμποροι για να ΄΄ γυαλίσουν ΄΄ ,στους αγοραστές, οι προβληματικές φοράδες. Τις τάιζαν για λίγες ημέρες με ειδικό κριθάρι και μεγάλες ποσότητες νερού ώστε οι κοιλίες τους να μεγαλώσουν και να δείχνουν καλοταϊσμένες. Η φωτογραφία της μικρής δεν έλεγε και πολλά. Μάτια μεγάλα και μελαγχολικά. Τα προφανή προσόντα της δεν ήταν εντυπωσιακά αλλά τα πλάνα της μητέρας ήταν έτοιμα να μπούνε σε εφαρμογή μόλις θα εμφανιζόταν το θύμα. Δεν είχα στοιχεία για τον χαρακτήρα της μικρής και ούτε αν ενέκρινε την αγοραπωλησία. Λυπήθηκα επειδή το πραγματικό θύμα δεν θα είναι ο γαμπρός που θα ΄΄ αγοράσει ΄΄ ένα νεανικό σώμα και μια άγνωστη καρδιά αλλά το κορίτσι που θα υποκύψει στο δέλεαρ μιας δήθεν αλλιώτικης και καλύτερης ζωής!

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014 13:00
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το φτεράκι της μέλισσας Έχω και τον Αύγουστο »