Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 18:13

Ο λόφος με τους χίλιους σταυρούς

Γράφτηκε από την

   ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

   Το ταξίδι μου τις Βαλτικές χώρες έκρυβε πολλές καλές  και κακές εκπλήξεις. Εντυπωσιάστηκα  από τον υψηλό πολιτισμό αυτών των τριών μικρών ,

από άποψη πληθυσμού αλλά και έκτασης ,συνάμα πανέμορφων χωρών. Πυκνά πράσινα δάση απίστευτη βλάστηση και μία αρμονική διακόσμηση με πολύχρωμα φυτά και άνθη σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας από το περβάζι ενός σπιτιού και τελειώνοντας με τεράστιες καλαίσθητες διακοσμήσεις στις πλατείες και τα δημόσια κτήρια. Οι κηπουροί  τους συνδύαζαν άψογα γνώσεις  με επιλογή διάφορων τύπων φυτών και χρωμάτων.

   Η μεγαλύτερη μου έκπληξη ήταν όταν αντίκρισα τον  λόφο με τους χίλιους σταυρούς. Στην Λιθουανία. Ένα άτυπο νεκροταφείο .Δίχως φέρετρα. Δίχως σορούς. Δίχως κάσες. Μόνο σταυρούς που σηματοδοτούν το πέρασμα πλήθος ανθρώπων. Ιερό σημείο προσκυνήματος .Οικογένειες των νεκρών έρχονται και προσεύχονται για να βρουν τους νεκρούς συγγενείς τους. Απερίγραπτη θλιμμένη ομορφιά. Ένα μεγάλο ερώτημα για το ανεξήγητο: πώς γίνεται να χαθεί κάποιος  από το μάταιο τούτο κόσμο; Μικρούς ή μεγάλους, ξύλινους πέτρινους ή μεταλλικούς. Μία κραυγή πόνου και μεγάλης οδύνης για την αβάσταχτη απώλεια. Αγάπη και σεβασμός για αυτούς που αποδήμησαν  .Οι τουρίστες προχωρούσαν σιωπηλοί διαβάζοντας προσεκτικά τις αφιερώσεις στους αμέτρητους σταυρούς. Όλες οι θρησκείες είχαν την τιμητική τους. Αρμένιοι κοντά στους ισραηλίτες ,καθολικοί κοντά στους προτεστάντες. Μεγάλοι  και μικροί. Άνδρες και γυναίκες. Όλοι μαζί φιλιωμένοι  και μονιασμένοι  μπροστά στον θάνατο.

    Επίσημα αυτοί οι σταυροί τοποθετήθηκαν αρχικά τον από τους πιστούς κατά το 19ο αιώνα.Πολλές οικογένειες που δεν μπορούσαν να βρουν τα άψυχα σώματα των αγαπημένων τους τοποθετούσαν συμβολικά ένα σταυρό σε αυτό τον λόφο. Παρόλο που αρχικά υπήρχε απαγόρευση και μετά αρκετοί καταστράφηκαν από το Σοβιετικό καθεστώς σήμερα βρίσκονται πάνω από 100.000 σταυρούς(2006) πολλοί από τους οποίους φέρουν σύμβολα της προχριστιανικής παγανιστικής λατρείας. Κοντά στους σταυρούς βλέπεις αγάλματα  και γλυπτά Λιθουανών πατριωτών, αγάλματα του Χριστού και της Παναγιάς Ο λόφος εξέπεμπε φοβερή τραγικότητα .Τεράστια ανθρώπινη  ειρήνη και δύναμη. Δεν εγκαταλείπεις τους ανθρώπους που αγάπησες και λάτρεψες. Μελαγχολία, συγκίνηση και κυρίως μεγάλη στοργή για αυτούς που φύγανε και δεν θα ξαναγυρίσουν.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 18:16
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.