Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 23 Μαϊος 2013 18:50

Η δύναμη του ''εμείς''η αλλιώς, φιλαλληλία-ελπίδα

Γράφτηκε από την

 της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Πάντα τα ιατρικά  συνέδρια έχουν μία σειρά από εργασίες και παρουσιάσεις που σε αφήνουν εντελώς αδιάφορο. Είτε το αντικείμενο που δεν το ξέρεις και δεν έχεις καμία όρεξη να το εμβαθύνεις σε λίγες ώρες.

Είτε το εξειδικευμένο αντικείμενο πολλών ειδικοτήτων που φοβάσαι να πλησιάσεις επειδή αποκλείεται να το καταλάβεις. Είναι και η κούραση που σε κάνει να απομακρυνθείς διακριτικά από την αίθουσα. Protective Inhibition  σε προστατεύει από την υπερβολική φόρτωση μα καινούργιες λέξεις και επιστημονικές έννοιες.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια πάντα παραβρίσκομαι, με εργασίες ή χωρίς, στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο. Θεωρώ άκρως απαραίτητη την  επαφή μου με καινούργιες μεθόδους, με καινούργιες απόψεις και φυσικά με εργασίες άλλων κλινικών. Έτσι συγκρίνω, θαυμάζω ή θάβω τα επιστημονικά νέα. Ως γιατρός πρέπει να κρατήσω τον όγκο των γνώσεων μου σε καλό επίπεδο για να ανταποκριθώ καλύτερα στις καθημερινές υποχρεώσεις στην κλινική όπου εργάζομαι.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, για μένα αποτέλεσε μία ωραία έκπληξη η διεταιρική συζήτηση ''Φιλαλληλία-Ελπίδα''. Στην αίθουσα είχανε συγκεντρωθεί 36 άτομα, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών. Συνάδελφοι διαφορετικών ειδικοτήτων  λάτρεις της τέχνης του λόγου. Ήμουν η μοναδική πλαστική χειρουργός  άσχετα αν η ειδικότητα μου προϋποθέτει στενή επαφή με την τέχνη. Ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα ή και μικρά πονήματα γεμάτα κοινωνική και ανθρώπινη ευαισθησία. Παράλληλα με την δύσκολη και επίπονη ενασχόληση με τα προβλήματα των ασθενών τους  οι συνάδελφοι κατέθεταν και τις δικές τους λογοτεχνικές προσπάθειες. Ερωτήσεις, απαντήσεις και διερευνήσεις της ανθρώπινης ψυχής. Τονίζοντας την μεγάλη σημασία της αλληλεγγύης και της πραγματικής βοήθειας που καλούμαστε να προσφέρουμε τώρα στον ελληνικό λαό. Η ευφράδεια λόγου σε συνδυασμό με κείμενα για την ανησυχία για το που πάει αυτή η χώρα έκανε άκρως ελκυστική την συνάντηση. Ο κάθε γιατρός ανέβαζε το πήχη του επιπέδου και τα χειροκροτήματα του κοινού ήταν δυνατά στο τέλος της κάθε ομιλίας.

Βαθύτατη συγκίνηση νοιώσαμε όλοι όταν υποβοηθούμενος από δύο υπάλληλοι του ξενοδοχείου ήρθε ένας συνάδελφος που θεώρησε τιμή του, να απευθύνει τον λόγο του στους δικούς του ανθρώπους. Στους λογοτέχνες γιατρούς για να τους προτρέψει να συνεχίσουνε να προσφέρουν στην τέχνη. Να μην τα βάλλουν κάτω ανεξάρτητα από τα προβλήματα οικονομικής κρίσης, γήρατος ή ασθένειας. Ήρθε για να δηλώσει ότι ακόμα είναι στρατιώτης του λόγου που καταθέτει τις λίγες δυνάμεις του για να απαλύνει τον πόνο των ασθενών και να προσφέρει ελπίδα στους συνάδελφους λογοτέχνες. Με την παρουσία του επιβεβαίωσε την αφοσίωση του στην δύναμη του λόγου. Περήφανα επέμενε να ανέβει στο βήμα. Δεν ζήτησε ειδική μεταχείριση και ούτε οίκτο..

Η Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Λογοτεχνών ιδρύθηκε το 1956 και έχει συνεχή διαδρομή και λειτουργία στο Ιατρικό -Λογοτεχνικό χώρο της Ελλάδας μας αλλά και στην Διεθνή κοινότητα. Συνάδελφοι που με το έργο τους συμβάλουν στην διατήρηση της παραδοσιακής ανθρωπιστικής ανθρωποκεντρικής υπόστασης στην σύγχρονη ιατρική. Συνάδελφοι που  συνειδητά αποφεύγουν την δύναμη του ''εγώ'' επειδή ξέρουνε πολύ καλά την δύναμη του ''εμείς''

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Μαϊος 2013 10:59
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.