Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 11:55

Τα μπάνια του λαού στην Αιδηψό

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Στην Βόρειο Εύβοια έζησα μία άσχημη εκδοχή της καθημερινής δραστηριότητας του καλοκαιριού. Τα μπάνια του λαού, εδώ στην Αιδηψό, χρυσοπληρώνονται. Με απλά λόγια το μονοπώλιο της πηγής του ιαματικής νερού το έχει ο δήμος ...

αλλά η επαφή του απλού λαού με το συγκεκριμένο πληρώνεται από 27ευρώ /ημέρα  στο Θερμαι Σύλλα, στην εξωτερική πισίνα και μέχρι 5 ευρώ /ημέρα στα διάφορα ξενοδοχεία  σε ατομική μπανιέρα. Αναζητήσαμε τα δημόσια λουτρά και αντικρύσαμε μία υπέροχη θέα με το νερό των θερμοπηγών να πέφτει σαν καταρράκτης μέσα στο πεντακάθαρο νερό. της θάλασσας. Είδαμε μία μικρή πηγή νερού με θειάφι να αναβλύζει μέσα από μία τεράστια κίτρινη πέτρα. Μπορούσες να βράσεις εκεί αυγό σε λίγα δευτερόλεπτα.

Αυτό που δεν ξεχνιέται ήταν η εικόνα της εγκατάλειψης και της μιζέριας των εγκαταστάσεων. Οι χώροι για να αλλάξεις τα ρούχα σου  δίχως πόρτες με γκρεμισμένα ντουβάρια ή με μισοσπασμένα  παντζούρια. Καλή η ράμπα για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα αλλά οι ξεχαρβαλωμένες ψάθες και η ακαταστασία του χώρους σε γέμιζε θλίψη. Φυσικά δεν πληρώνεις είσοδο για αυτό το χάλια αλλά κρίμα δεν είναι; Το νερό καθαρό και δροσερό απαλύνει το ζεμάτισμα από το θερμό νερό. Οι άνθρωποι είναι ευγενέστατοι και εύκολα ανοίγονται στους ξένους. Μοιράζονται μαζί μας τα προβλήματα του τόπου. Εκφράζουν ανοικτά την αγανάκτηση τους για το ''φτύσιμο'' του δήμου και της πολιτείας απέναντι τους. Διαμαρτύρονται  για την απρέπεια. Δεν είναι ζητιάνοι είναι ασθενείς που ήρθαν να γιατρευτούν. Εμείς που ήμαστε απλώς τουρίστες μπαίνουμε στην θάλασσα.  

Τα ψαράκια μας καλωσορίζουν κάνοντας θεαματικές βουτιές μπροστά μας και όλα είναι υπέροχα όταν σταθμίζεις την ματιά σου προς την θάλασσα. Μόλις γυρίζεις το κεφάλι σου στην στεριά σε πιάνει απελπισία. Η Αιδηψός είναι η πιο φημισμένη λουτρόπολη της Ελλάδας χάρη στα φυσικά ιαματικά της νερά. Συνιστάται από τους γιατρούς για λουτροθεραπεία στους ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα, γυναικολογικές αλλά και δερματικές παθήσεις.. Από την αρχαιότητα (4ο αιώνα π.Χ.)κτίστηκαν προς τιμήν του ρωμαίου στρατηγού Σύλλα και σταδιακά απέκτησε μια αξιοζήλευτη θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες λουτροπόλεις της Ευρώπης και της Ασίας. Το νερό αναβλύζει από βάθος 3.000 μέτρων σε θερμοκρασία 75o  C και στο επίπεδο του εδάφους είναι 45 C.

Όλη η περιοχή αναπτύχτηκε και στην ουσία κερδίζει από αυτή την τακτική και μόνιμη κατ όλη την διάρκεια του χρόνου προσέλευση των ξένων και Ελλήνων τουριστών. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της θεραπείας στα ιαματικά λουτρά κάνουν πολλούς Έλληνες να επισκέπτονται συχνά την Αιδηψό όμως δεν είναι όλοι υψηλού οικονομικού επιπέδου. Μπαίνουν στην διαδικασία του ταξιδιού και των εξόδων για την υγεία τους. Δεν ανησυχούν για την ομορφιά τους για να τρέξουν στα χλιδάτα ξενοδοχεία και να κάνουν μασάζ ομορφιάς και χαλάρωσης. Αυτά μπορούν να τα κάνουν και στα SPA των περιοχών τους. Σαφώς και υπάρχει σκοπιμότητα στην ηθελημένη εγκατάλειψη των δημοσιών λουτρών αλλά έλεος.  Για την υγεία τους έρχονται και είναι κρίμα να αντικρίσουν τέτοια εγκατάλειψη και περιφρόνηση από την πολιτεία!

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 12:02
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.