Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 26 Μαϊος 2014 12:26

Όμορφη Ύδρα

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Αυτό το μικρό κοσμοπολίτικο νησί αποτελεί κόσμημα του Αργοσαρωνικού. Με λίγους κατοίκους αλλά πολλούς επισκέπτες που έρχονται κατά όλη

την διάρκεια του χρόνου. Ένα εξαιρετικά γραφικό και αρχοντικό νησί. Θέλαμε να δούμε την πανσέληνο εκεί, που όλα θα ήταν ρομαντικά και μαγευτικά. Τα πολλά μποφόρ δεν μας πτόησαν και φτάνοντας βγήκαμε έξω για βόλτα. Δύο γάτες λιάζονταν στην ανοικτή πόρτα του ενός από τα πολλά κοσμηματοπωλεία της παραλιακής. Είχαν απλώσει νωχελικά τα ποδαράκια τους ζητιανεύοντας τα χάδια των περαστικών. Η μεσημεριανή λιακάδα πάντα ευνοεί την αποχαύνωση και το ανέμελο νιαούρισμα. Τα αλογάκια και τα γαϊδουράκια περιμένανε από το πρωί τους τουρίστες αλλά κυρίως τα παιδάκια που τρελαίνονται με την ιππασία. Στις σέλες ήταν μεταλλικές ταμπελίτσες με γραμμένα ονόματα οπότε αυτομάτως ένοιωθες οικειότητα με το ζωντανό. Το άγαλμα του Α, Μιαούλη ατένιζε ,από ψηλά, περήφανα το πέλαγος.

της Ευγενίας Ηλιοπουλου

Η Ύδρα οφείλει το όνομά της στα άφθονα νερά, που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα. Έχει αναπαλαιωμένα αρχοντικά, το παλιό γραφικό λιμάνι με τις πολεμίστρες και τα κανόνια, τα μουσεία, τα μοναστήρια και την ναυτική σχολή. Κατά την επανάσταση του 1821 μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά έπαιξαν σημαντικό ρόλο, λόγω της μεγάλης ναυτικής δύναμης που διέθεταν. Τότε η Ύδρα διέθετε 186 πλοία. Το διώροφο πανέμορφο και πολύ καλά οργανωμένο ιστορικό μουσείο είχε μια πολύ μεγάλη ποικιλία εκθεμάτων και απόρεσα πώς σε ένα τόσο μικρό νησί υπήρχαν τόσοι καπετάνιοι. Φιλοξενούσε μία ξένη έκθεση με εξαίρετα έργα μεταβυζαντινής και νεότερης αγιογραφίας τα «Ανθίβολα» με τα προσχέδια των θρησκευτικών εικόνων .

Το ψυγείο του φθηνού παραλιακού ξενοδοχείο γουργούριζε ρυθμικά είτε άδειο ήταν είτε γεμάτο με τα λαχανικά και τα φρούτα που έρχονται από τον Πειραιά .Λόγω άγονου εδάφους, οι υδραίοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό. Στην μοναδική πόλη του νησιού τα όμορφα κάτασπρα ιστιοφόρα ήταν κολλημένα στην προβλήτα. Δίπλα τους πολλά ψαράδικα. Σαν κοσμοπολίτικο νησί δέχεται πολλούς ξένους τουρίστες και μάλιστα πολλοί ΄΄ ξεχνιούνται ΄ για μήνες χρόνια εδώ. Στα περισσότερα καταστήματα υπήρχαν δίγλωσσα τουριστικά διαφημιστικά με τα αξιοθέατα της περιοχής. Το καθαρό περιβάλλον και το φυσικό κάλλος του νησιού δικαιολογούν την σχεδόν μόνιμη παρουσία τουριστών. Σαφώς προτιμάνε πλούσιους τουρίστες αλλιώς δεν εξηγείται η πληθώρα ακριβών καταστημάτων με τα αξεσουάρ ιστιοπλοΐας. Τα κότερα, δεμένα στο λιμάνι είχαν τα πληρώματα τους να σουλατσάρουν στα καφενεία και στα καταστήματα. Για δύο καφέδες, ένα χυμό και δύο τοστ μας φύγανε 22 ευρώ. Σαν έλληνες καλοφαγάδες, που ήμαστε, ξέραμε όμως ότι υπάρχουν και καλά και φθηνά φαγάδικα. Πολλές παραδοσιακές ταβέρνες ήταν κρυμμένες στα καθαρά και συνάμα γραφικά στενά σοκάκια της Ύδρας. Πλούσια η ψαρόσουπα και φθηνή (6,8 ευρώ) ήταν αλλά και μοσχοβολούσε. Το φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι ,το καλαμάρι πιλάφι και το κρύο λευκό κρασάκι ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τον κόπο μας(37 ευρώ για τρία άτομα).

Ωραία η Ύδρα και έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις μόνο που την ρομαντική πανσέληνο ,ένας φιλόδοξος πολιτικός την ΄΄ στόλισε ΄΄ με μουσικό ποτπουρί με τα μεγάφωνα στο φουλ. Δεν με ενόχλησε ότι παρουσίασε το πρόγραμμά του ως όφειλε. Μικρό νησί ,που να κλειστείς για να μην ακούσεις; Ο νέος, δήλωσε ανεξάρτητος και θεώρησε σωστό να γεμίσει την ,κατά τα άλλα, μαγευτική βραδιά με ένα τουρλού από μουσικά κομμάτια ( Ν. Ξυλούρης , Β. Παπακωνσταντίνου, Α. Πρωτοψάλτη, Δ. Βανδή, Α. Ρέμο).Δύσκολη και κουραστική η μετάφραση των πολιτικών μηνυμάτων του δηλωμένου ανεξάρτητου πλην φιλόδοξου πολιτικού.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Μαϊος 2014 12:29
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το τέλος των διλημμάτων Ήμαστε άξιοι της μοίρας μας; »