Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 02 Μαϊος 2015 10:53

Πρωτομαγιά στο Παρίσι των Βαλκανίων

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Τριάντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από τότε που έφυγα από την Ρουμανία. Σήμερα ξαναείδα το Βουκουρέστι. Μια πόλη στην οποία έζησα 27 συναπτά έτη.

Μια πόλη που ,για μένα ,ήταν η πρώτη μου πόλη. Τα ρουμανικά ήταν η πρώτη μου γλώσσα. Με μια έντονη συναισθηματική φόρτιση περπάτησα στους δρόμους του Βουκουρεστίου προσπαθώντας να θυμηθώ πώς ήταν πριν. Δυσκολεύτηκα να αναγνωρίσω κτήρια, υπηρεσίες και δρομάκια. Εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά αλλά και από την εγκατάλειψη κάποιων χώρων.

Πρωτομαγιά, μία ιδιαίτερη ημέρα σε όλο τον κόσμο. Στην σοσιαλιστική Ρουμανία οι δρόμοι γέμιζαν εκατομμύρια διαδηλωτές και οι κόκκινες και οι ρουμάνικες σημαίες κυμάτιζαν παντού. Εμβατήρια και λαϊκά τραγούδια γέμιζαν τους αιθέρες. Οι πλατείες στολισμένες με λουλούδια και πολύχρωμα πανό με ξεσηκωτικά και ελπιδοφόρα, για την εργατική τάξη, μηνύματα γέμιζαν κόσμο. Συνθήματα με προτροπές για καλύτερα αποτελέσματα στην παραγωγή .Ήταν αργία και η τηλεόραση έδειχνε, για ώρες την παρέλαση και την εξέδρα με την Κεντρική επιτροπή του ΚΚ της Ρουμανίας. Η φωτογραφία του Ν. Τσαουσέσκου σε μεγέθυνση ήταν αναρτημένη σε όλα τα δημόσια κτήρια του κέντρου. Ένα από αυτά ήταν το Παλάτι του Κοινοβουλίου(Palatul Parlamentului) που είναι το μεγαλύτερο και πιο ακριβό πολιτικό διοικητικό κτίριο στον κόσμο ενώ αποτελεί και το βαρύτερο κτίριο στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο κτίριο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, πίσω από το πεντάγωνο στης ΗΠΑ., φτιάχτηκε και σχεδόν ολοκληρώθηκε κατά την εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του Νικολάι Τσαουσέσκου(1983-1989). Σήμερα που στεγάζει το κοινοβούλιο της Ρουμανίας και το Εθνικό Μουσείο της σύγχρονης τέχνης δεν είχε κανένα πανό αναρτημένο. Ο απλός κόσμο την πρωτομαγιά σύνδεε αυτή την γιορτή με την άφθονη κατανάλωση των μιτιτέι (κεμπάπ από αρνί και μοσχαρίσιο κρέας) που στα χρόνια της λιτότητας, με την περιορισμένη χρήση αλλαντικών , κυριαρχούσε η κατανάλωση μόνο βραστών λουκάνικων από χοιρινό κρέας (κρέμβουστ) και μπίρας.

Το Βουκουρέστι είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας. Με περισσότερα από 3 εκατομμύρια κατοίκους είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Νταμπόβιτσα. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές το έτος ίδρυσης της πόλης χρονολογείται στα 1459 και το όνομα του συνδέεται με έναν πρίγκιπα ή κυνηγό της περιοχής που ονομαζόταν Bukur (στα ρουμάνικα σημαίνει χαρά). . Μετά από ένα πλήθος αλλαγών το 1862 εδραιώνει τη θέση του ως βασικό κέντρο της ρουμανικής επικράτειας και ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της χώρας. Σήμερα κατέχει το ρόλο του σημαντικότερου εμπορικού, οικονομικού, πολιτικού και πολιτιστικού κέντρου της Ρουμανίας και ταυτόχρονα αποτελει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το κομψό αρχιτεκτονικό ύφος της περιόδου του μεσοπολέμου συναντάται στην πλειοψηφία των κτιρίων του ιστορικού κέντρου και δικαιολογεί απόλυτα τον χαρακτηρισμό που συνόδευε την πόλη ως "Μικρό Παρίσι της Ανατολής". Τέλος παρά το πρόσφατο δύσκολο πολιτικό παρελθόν του, θεωρείται εκ νέου ανερχόμενη οικονομική οντότητα, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την φιλόξενη και ζεστή αύρα η οποία κάνει την προσαρμογή κάθε επισκέπτη ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση.

Το 2015 όλα είναι διαφορετικά εδώ. Η επανάσταση του 1989 προκάλεσε μεγάλες ανατροπές με την είσοδο της ελεύθερης οικονομίας και την εγκατάλειψη των σοσιαλιστικών ιδεώδη. Οι δρόμοι και τα πανέμορφα πάρκα του Βουκουρεστίου σήμερα γέμισαν με ανθρώπους που χάρηκαν μόνο την άνοιξη και την φύση. Βγήκαν με τα παιδιά και τα ψητά τους και χαλάρωσαν. Η αρχή της άνοιξης γιορτάζεται με το φεστιβάλ των μιτιτέι που συμπεριλαμβάνει προϊόντα όπως παιδάκια, μπριζόλες, λουκάνικα βραστά και ψητά, λαχανοντολμάδες και άλλα παραδοσιακά προϊόντα κρέατος.!.Η εργατική πρωτομαγιά ήταν η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Το 1886 στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Οι αγώνες και οι θυσίες του 1886 ουδεμία σχέση έχουν με την τωρινό γιορτασμό της πρωτομαγιάς στο Βουκουρέστι. Η Ρουμανία χάραξε την δική της ανεξάρτητη πορεία. Τα πάρκα γέμισαν, οι ψησταριές φορτωθήκαν και πουθενά δεν κυμάτιζε η κόκκινη σημαία. Μόνο οι ρουμάνικη. Το σύμβολο της αριστεράς, το σύμβολο των αγώνων της εργατιάς απουσίαζε..

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαϊος 2015 16:34
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.