Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 06 Μαϊος 2015 18:31

Τα καμάρια της Κωνσταντινούπολης

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

H Πόλη πάντα με εκπλήσσει .Πιστεύεις ότι τίποτα δεν θα αλλάξει και η επίσκεψη σου θα αναλωθεί με τα ιστορικά μνημεία και τις βόλτες με το

βαποράκι αλλά δεν ξέρεις τίποτα Στο κήπο του Παλατιού του Τοπκαπί είδα ένα μαγικό πάρκο. Gulhane Parki Για πάρα πολλά χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο μέσα στα μαύρα χάλια βρωμιάς και ακαταστασίας. Σήμερα αντίκρισα ένα υπόδειγμα πάρκου με κήπους στρωμένους με λουλούδια όλων των χρωμάτων. πεντακάθαρες αλέες και αιωνόβια δέντρα. Κόσμημα για την Πόλη. Χάρμα οφθαλμών. Τόπος χαλάρωσης και ψυχαγωγίας τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους. Τύφλα να έχουν οι κήποι του Λουξεμβούργου στο Παρίσι. Διάχυτη η καλαισθησία τόσο στην επιλογή των τύπων αλλά και των χρωμάτων των λουλουδιών. Παγκάκια παντού λευκά και φρεσκοβαμμένα. Κοσμοπλημύρα με τα παιδάκια να τρέχουν πίσω από τα περιστέρια και να χαίρονται. το άρωμα των ανθισμένων λουλουδιών σε μεθούσε .Το πάρκο εξέπεμπε τόση γαλήνη και θετική ενέργεια που ζήλεψα. Τι κρίμα στην Αθήνα δεν έχουμε πάρκα τόσο ανθοστολισμένα και καλά συντηρημένα. Μέσα μου είπα ότι ίσως θα έπρεπε να πάρουμε μαθήματα κηπουρικής από τους τούρκους. Η παράδοση και η λατρεία για τις τουλίπες σε συνδυασμό με την προσοχή που δίνουν στην γεωμετρική συμμετρία των κήπων σου προκαλεί θαυμασμό .
Μετά από λίγο έφτασα και σε ένα άλλο καμάρι της πόλης. Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Istanbul Art 2004) .Σε αντίθεση με άλλα μουσεία ,που έχω επισκεφτεί μέχρι τώρα τα περισσότερα εκθέματα του φιλοξενούνται στο κάτω όροφο δηλαδή στο υπόγειο. Τολμηρή καλαισθησία σε μία χώρα όπου η θρησκεία αποτέλεσε τροχοπέδη και βαρίδιο για την πρωτοποριακή τέχνη.Πληθώρα έργων (ζωγραφική, βίντεο, γλυπτική και φωτογραφία)και αξιόλογη χρονολογική παρουσίαση των τούρκων καλλιτεχνών. Χαρακτηριστικό ήταν ένα βίντεο με τίτλο ΄΄το ξεγύμνωμα΄΄ όπου μία μεταμφιεσμένη γυναίκα αφαιρούσε από πάνω της 12 μαντίλες που στοιχειοθετούσαν τον τρόπο κάλυψης του προσώπου πολλών γυναικών στην Τουρκία. Από την γιαγιά και τις φίλες της και τελειώνοντας με τον εαυτό της. Και ενώ περίμενες να δεις ένα σακατεμένο πρόσωπο που να δικαιολόγηση την μεταμφίεση πρόβαλε ένα όμορφο νεανικό πρόσωπο με πανέξυπνα μάτια. Εντύπωση μου προκάλεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε υποτροφίες στους καλλιτέχνες στο Παρίσι για να εξοικειωθούν με τα ρεύματα και τις σχολές ζωγραφικής. Στη νεότερη ιστορία της, η καλλιτεχνική ζωή της Πόλης δέχθηκε σημαντικές ευρωπαϊκές επιρροές. Οι ευρωπαϊκές αντιλήψεις για την τέχνη και τη διδασκαλία της ξεκίνησαν να υιοθετούνται το 1883(ιδρύεται η Αυτοκρατορική Ακαδημία Καλών Τεχνών), κατά τα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού. Η Αυτοκρατορική Ακαδημία υπήρξε το επίκεντρο της καλλιτεχνικής ζωής της πόλης, ενώ μέχρι το 1932 αποτελούσε το μοναδικό καλλιτεχνικό κέντρο με ευρωπαϊκό προσανατολισμό στην Τουρκία
Μοναδική ,στον κόσμο, η Πόλη που βρίσκεται σε δύο ηπείρους έχει 17 εκατομμύρια πληθυσμό χρειάζεται πράγματι αυτά τα καμάρια .Το Γκιούλχανε που της δίνει φρέσκια πνοή στο μεγάλο πρόβλημα μόλυνσης του περιβάλλοντος. Το μουσείο που δίνει ελπίδες στους καλλιτέχνες να επαναστατήσουνε για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Κατέχουν μία αδιαμφισβήτητη τεχνική και έμπνευση και είναι ισάξιοι των συναδέλφων των .Δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουνε από τους ευρωπαίους και αμερικανούς καλλιτέχνες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Μαϊος 2015 18:34
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.