Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015 09:06

Adios Buenos Aires

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Τελευταίες ώρες στο Μπουένος Άιρες και προσπαθώ  να καταλάβω. Μου άρεσε; Άφησε καλές  ή κακές εντυπώσεις. Είδα αρκετά; Υπάρχουν μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα μας;.

Η ψυχαγωγία πάντως ακολουθεί το ίδιο πρότυπο με το δικό μας Θέαμα, gossip, tv persona σε χορταστική δόση  για το φαίνεστε και πολύ λίγο για το πραγματικό και ρεαλιστικό πρόσωπο μιας από τις μεγαλύτερες χώρες στο κόσμο 2.766.890 χμ 2  (1,068,296 square miles) δεύτερη μετά την Βραζιλία στην Νότια Αμερική. Η τηλεόραση ασχολείται επιλεκτικά με την πολιτική (22 Νοεμβρίου έχουν εκλογές) και με τα σκάνδαλα στον καλλιτεχνικό κόσμο(ένας επώνυμος έκανε μαύρη στο ξύλο την γυναίκα του και οι κάμερες κατασκηνώσανε έξω από την ψυχιατρική ιδιωτική κλινική στην οποία νοσηλεύεται φρουρούμενος ). Η πλαστική χειρουργική είναι η αγαπημένη  πολλών πλουσίων ανθρωπιών. Στην τηλεόραση εκθέτουν τα λάθη και κατηγορούν τους χειρουργούς που είναι παρόντες και εκθέτουν τις απόψεις τους.

Η μεγάλη οικειότητα  και οι γνώσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο οφείλονται στο κυνήγι της  εξωτερικής ομορφιάς στην αργεντινή κοινωνία. Εντυπωσιάστηκα  από το πλίθος των ΄΄κακών ΄΄ αποτελεσμάτων που  εκθέτουν άφοβα τις ατέλειες τους. Όπως και στη Βραζιλία οι ομοφυλόφιλοι, οι τρανς και οι ΄΄μεταλαγμένοι΄΄ χειρουργικά κυκλοφορούν άνετα στο κέντρο αφήνοντας όμως αδιάφορους τους περαστικούς. Το ποδόσφαιρο είναι η βασίλισσα όλων των  θεαμάτων.Boca Tigre (1-0) στο γήπεδο Bomboniera .Ελάχιστες τηλεοπτικές εικόνες για τους άστεγους που κοιμούνται παντού, σε πάρκα, σε σταθμούς λεωφορείων και στις εσοχές των μεγάλων δημοσίων κτηρίων. Λίγες εικόνες με τις φαβέλες και την πορνεία που χαρακτηρίζει κάποιες συνοικίες. Το Καμινίτο δεν είναι μόνο η περιοχή όπου πρώτο χορέψανε οι μεθυσμένοι ναύτες το παθιασμένο τους ταγκό αλλά και ελεύθερη αγορά για όλα τα σεξουαλικά γούστα. Καμία αναφορά για το  40% του πληθυσμού κάτω από το επίπεδο φτώχειας και ότι πάνω από  60% είναι νέοι. Ένα επάγγελμα που βγάζει αρκετά για να επιβιώσεις είναι ο σκυλοβολταδόρος .Βγάζει βόλτα , κάθε ημέρα, στα μεγάλα και  όμορφα πάρκα της πόλης, 6 με 10 σκυλιά μαζί κρατώντας τα γερά από τις αλυσίδες τους και μαζεύει υπομονητικά τα περιττώματα τους. Κερδίζει 800 ευρω /μήνα .

       Φεύγοντας η μνήμη μου , άτυπος συναισθηματικός σκληρός δίσκος μου, φορτίστηκε   με διάσπαρτες εικόνες. Το φωτισμένο πανέμορφο Teatro Colon  όπου δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω την παράσταση λόγω ακρίβειας των εισιτηρίων. Οι λευκές ποδιές τω μαθητών του δημοτικού σαν  γιατρουδάκια. Την γνήσια και την φτιαχτή ομορφιά. Οι  portenos, οι κάτοικοι του Μπουένος Άιρες όπως και οι cariocas οι κάτοικοι του Ρίο ΄΄ κολλημένοι ΄΄ στα ίδια πρότυπα του κάλους του ανθρώπινου σώματος. Οι καλλίγραμμες καλλονές δίπλα στα  υπερβολικά φουσκωμένα μούσκλια των όμορφων  αρρένων.. Η αναλογία  ψυχίατροι /κάτοικος στο Buenos Aires είναι μεγαλύτερη  από αυτή που αντιστοιχεί  στους κατοίκους του Manhattan,N.Y. Η οικονομική  ευμάρεια φταίει ή κάτι άλλο; Η ποικιλία ανθρώπων στο γιουσουρούμ του San Telmo . Η ουρά μπροστά στην τράπεζα λόγω capital control.

Οι τελευταίες εικόνες από την όμορφη πόλη ήταν αυτές της  όμορφης φιλόδοξης αλλά και έξυπνης Εβίτα Περόν που έφυγε άδοξα από καρκίνο στα 33 της. Στο μικρό υπερφωτομενο νεκροταφείο Cimitiero de la Recoleta  κάθε χρόνο συγκεντρώνει την προσοχή όχι μόνο του λαού αλλά και των τουριστών στο τάφο της.

  

 

 

 

 

 

 

 

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.