Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016 09:40

Δύσκολα γεράματα

Γράφτηκε από την

                                                                     της      ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό κατέχει η Ελλάδα, με ποσοστό αύξησης 21,4%, έναντι 17,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

στη χώρα μας αναλογούν σήμερα στο 14% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2020 θα είναι άνω του 20%, ενώ το 2030 στο 30%.(Eurostat)

       Είναι οι γονείς μας, οι παππούδες, οι γιαγιάδες μας και  οι φίλοι μας .Είναι οι αγαπημένοι μας! Βασανίστηκαν, πολέμησαν, δοκιμάστηκαν σε πολλά επίπεδα για να σταθούν στα πόδια τους. Να ζήσουν μια οικογένεια .Να μας κάνουν αυτοί που ήμαστε σήμερα. Τους χρωστάμε τόσα! Ωραία και τα καταφέρανε. Ζούνε περισσότερο, δεν πεθαίνουνε κιόλας όπως ανησυχούσε ο Α. Λοβέρδος. Έχουνε αναπτύξει αντοχές, προσέχουνε και την δίαιτα  τους και κάνουνε συχνό εργαστηριακό έλεγχο. Είναι ΄΄ κολλημένοι ΄΄ στην χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια τους. Τα άτομα άνω των 70 ετών,  αποτελούν το 10% του πληθυσμού και θεωρούνται παλικαράκια. Προσέχουνε για να έχουνε, ζούνε όμως καλύτερα;   Στις ΗΠΑ ζούνε σίγουρα καλύτερα από εμάς. Ταξιδεύουν, παντρεύονται και γενικά τολμάνε πράγματα που για εμάς ήταν απορριπτέα.  Στην Ευρώπη πώς ζούνε; Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν 4 άτομα σε παραγωγική ηλικία (15-64 ετών) ανά 1 συνταξιούχο άνω των 65 ετών, το 2060 θα υπάρχουν μόνο 2 άτομα για κάθε 1 συνταξιούχο.( Eurostat 2015)

     Τι φταίει που οι γέροι μας δεν ζουν τα ανέμελα και χαλαρά γεράματα που ονειρεύονταν; Η υπογεννητικότητα του λαού μας; Μήπως το χρέος της χώρας μας; ( χρέος: 321 δις ευρώ/ ΑΕΠ: 183 δις ευρώ); Δεκαέξι τρις δολάρια χρωστάνε οι ΗΠΑ!!!!
Η Γαλλία ( χρέος 2031 δις ευρώ/ ΑΕΠ 2138 δις ευρώ) και η Γερμανία( χρέος 2044 δις ευρώ/ ΑΕΠ 2900 δις ευρώ)έχουν μεγαλύτερο και εκεί οι γέροι έχουν προβλήματα φτώχειας .Και εκεί οι κοινωνικές υπηρεσίες και πρόνοιας έχουν μειωθεί. Αυτό που μετράει είναι το επίπεδο ΑΕΠ( το επίπεδο του πλούτου που παράγεται από κάθε χώρα) και η Γαλλία και η Γερμανία παράγουν πολύ μεγαλύτερο πλούτο από όσα είναι τα χρέη τους, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει πολύ μεγαλύτερο χρέος και ένα πολύ αδύνατο ΑΕΠ.(Le Monde 2015). Ηκυβέρνηση μας δέχεται  πίεση στο επίπεδο της αντιπολίτευσης, στο επίπεδο της κοινωνίας (αγρότες, κίνημα γραβάτας κλπ.) και στο επίπεδο των δανειστών.  Πως να θυμηθεί τους γέροντες μας που δεν παράγουν και δεν επηρεάζουν το ΑΕΠ; Η δημογραφική γήρανση στην Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής (οι άνω των 65 ετών αποτελούν το 14% του πληθυσμού και  το ποσοστό αύξησης υπερηλίκων είναι 21,4%). Αυτό προκαλεί προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, και άλλα, που θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες. Επίσης επηρεάζει ουσιαστικά το ασφαλιστικό και το φορολογικό μιας χώρας αλλά  τι φταίνε οι συνταξιούχοι ζωή να΄χουνε;  Πράγματι καταναλώνουν πολλά φάρμακα, κάνουν πολλές εξετάσεις αλλά όλα αυτά  τα έχουν πληρώσει με τις εισφορές τους. Δικαιούνται μειωμένη φορολογία  επειδή στήριξαν το ασφαλιστικό με τις εισφορές τους, γέμισαν τα ταμεία. Άλλοι ευθύνονται για το άδειασμα!

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016 09:43
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.