Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 08:31

Η στέρηση της υπηκοότητας

Γράφτηκε από την

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Καυτή πατάτα στη μασχάλη της γαλλικής κυβέρνησης. 162 υπέρ / 148 κατά στη Βουλή των 577. Πολλοί Γάλλοι δεύτερης ή τρίτης γενιάς μπορεί να χάσουν την

υπηκοότητά τους. Να γίνουν apatride. Σε μια χώρα όπου ψηφίστηκε η παράταση της κατάστασης έκτακτου ανάγκης θα επιτρέπεται η διεξαγωγή έκτακτων εφόδων και ελέγχων σε σπίτια και επιχειρήσεις (μέχρι τώρα επιτρέπονταν μόνο μετά τις 6 το πρωί και ποτέ τη νύχτα).

Η χώρα (liberté - egalité - fraternité) προσπαθεί να κρατηθεί στα πόδια της επιβάλλοντας το neutralité (ουδετερότητα), αλλά πώς; Με πόσους συμβιβασμούς; Η Μαρίν Λεπέν εκφράζει δημοσίως πολλές κρυφές ελπίδες και σκέψεις των Γάλλων. Ισχυρίζονται ότι δεν είναι ρατσιστές αλλά στην πραγματικότητα βαρέθηκαν με τις πολλές ελευθερίες... Μία Γαλλία με πάνω από εξήντα εκατομμύρια2. Ένα Παρίσι (2.241.346 κατοίκους το 2014) αλλά που με τα περίχωρα φτάνει σε περίπου δώδεκα εκατομμύρια. 35% είναι πρόσφυγες, με 18% των νέων να έχουν έναν πρόσφυγα ως γονέα. Εκεί ζουν 456 διαφορετικές εθνικότητες και το 41,3% του πληθυσμού κάτω των 20 ετών έχουν έναν πρόσφυγα ως γονέα. Το Άρθρο 25 του Αστικού Κώδικα προβλέπει ότι οι γαλλικές αρχές θα αφαιρούν τη γαλλική υπηκοότητα σε όσους καταδικάζονται για εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Με την αναθεώρηση του Άρθρου 34 του γαλλικού Συντάγματος, όλοι οι Γάλλοι, ακόμη κι εκείνοι που γεννήθηκαν στη Γαλλία, μπορεί να στερηθούν την ιδιότητα του πολίτη.

Μια δημοκρατική Γαλλία! Δίνει ίσες ευκαιρίες σε όσους έχουν την υπηκοότητα; Άλλος ο νόμος και άλλη η πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν γνωστά γκέτο. Σε αυτή τη δοκιμασία οι περισσότερο ευάλωτοι είναι τα παιδιά των μεταναστών που ενσωματώθηκαν στη γαλλική κοινωνία. Το Σύνταγμα της Γαλλίας επιτρέπει την ύπαρξη των apatride με την carte de sejour (δύο μήνες έως και δέκα χρόνια) αλλά με έξοδα των Γάλλων. Η μεγάλη απειλή του Νοεμβρίου 2015 δικαιολογεί την έντονη διαμάχη δεξιών και αριστερών πολιτικών. Σε λίγες ημέρες, μέσα στη Γερουσία, αναμένεται η ψήφιση να γίνει σώμα με σώμα.

Ο τελευταίος ανασχηματισμός (αύξηση των οικολόγων και των γυναικών) της κυβέρνησης κρύβει και την κρυφή ελπίδα του Γάλλου προέδρου να βρει σύμμαχους για την ψήφιση του νόμου για την ιθαγένεια. Άλλωστε φιλοδοξεί και σε καλύτερες σχέσεις με την Μέρκελ. Ο J.M. Ayrault, ο καινούργιος υπουργός Εξωτερικών, ξεχωρίζει με τις φιλογερμανικές και δεξιές του τάσεις!

 

http://gr.euronews.com/2016/02/10/france-mps-back-constitutional-changes-to-strip-passports-from-those-convicted/

2 http://hdr.undp.org/en/countries/profiles/FRA

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 08:34
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.