Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 13:03

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των σκοπιμοτήτων των εμπλεκόμενων εδώ και εννέα χρόνια, η πολύκροτη υπόθεση της αποναρκοθέτησης του Γράμμου

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

 Έχουν περάσει εννέα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η δικαστική έρευνα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που αφορά την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει με ασφάλεια

σε ποιο σημείο βρίσκεται η εξέλιξη της υπόθεσης. 

Πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώσει του vetonews λένε ότι, πριν από κάποιο διάστημα ολοκληρώθηκε η έρευνα που διεξήγαγε ανώτατο στέλεχος επιθεωρητής της ΑΑΔΕ και που αφορούσε τα δύο αλληλοσυγκρουόμενα πορίσματα που είχαν γίνει κατόπιν Εισαγγελικής εντολής, από ελεγκτές υπαλλήλους του πρώην ΣΔΟΕ δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση του ανώτατου στελέχους της ΑΑΔΕ καταλογίζει ελλείψεις και παραλείψεις στο πολυσέλιδο πόρισμα των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που  στην ουσία έριχνε στα "μαλακά" τους εμπλεκόμενους στην πολύκροτη υπόθεση της αποναρκοθέτησης.  Η παραπάνω έκθεση έχει διαβαστεί στην υπηρεσία όπου δεν αποκλείεται να προκύψουν και πιθανές πειθαρχικές κυρώσεις για ορισμένους εκ των υπαλλήλων, ενώ φαίνεται ότι έχει αποσταλεί και στον Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση.  

Φαίνεται ότι ο αρχικός στόχος ορισμένων που εμπλέκονται με τον ένα η άλλο στην υπόθεση της αποναρκοθέτησης να τεθεί σε «ομηρία» η δικαστική έρευνα από την ύπαρξη δύο αλληλοσυγκρουόμενων πορισμάτων που φέρουν την υπογραφή της ιδίας υπηρεσίας αλλά διαφορετικών υπαλλήλων,  δεν πέτυχε το σκοπό της.

Θα περιγράψουμε εν συντομία ορισμένα στοιχεία που αφορούν την πορεία της πολύκροτης υπόθεσης και τις προσπάθειες των εμπλεκομένων να κερδίσουν χρόνο και εύνοια σε ότι αφορά τα στοιχεία που την συνθέτουν.

Η  αποναρκοθέτηση του Γράμμου, αφορούσε  τις περιοχές  της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, και ήταν έργο προϋπολογισμού 4,4 εκατομμυρίων ευρώ. Το πόρισμα των τεσσάρων επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, εντόπισε σωρεία απίστευτων παραβάσεων και παρατυπιών με αποτέλεσμα την απένταξη του έργου από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Το έργο  χρηματοδοτούταν κατά 80% από την ΕΕ με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πληρώσει το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου.  

Την υπόθεση φέρνει στην δικαιοσύνη ο πρώην περιφερειάρχης Γιώργος Κίρκος και τον Φεβρουάριο του 2011  ο τότε Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Κούτρας έδωσε παραγγελία στο ΣΔΟΕ για έρευνα. Ο  φάκελος με το ανακριτικό υλικό που διενήργησε το ΣΔΟΕ παραδόθηκε στην Εισαγγελία μετά από 31 μήνες!, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου 2013.  Δυστυχώς όμως  μετά από 31 μήνες έρευνας, καταθέσεων, ανοίγματος λογαριασμών όσων διοικητικών και πολιτικών στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εμπλέκονται, η δικογραφία της αποναρκοθέτησης με νέα εισαγγελική εντολή επέστρεψε εκ νέου στο ΣΔΟΕ για συμπληρωματικές καταθέσεις και έρευνα. Ορίστηκε νέος ελεγκτής από πλευράς του ΣΔΟΕ και το νέο πόρισμα παραδόθηκε στα μέσα του 2014 στην Εισαγγελία Κοζάνης.

Τι μεσολάβησε

Οι εμπλεκόμενοι πρωταγωνιστές του σκανδάλου του Γράμμου αλλά και σε άλλες υποθέσεις της περιόδου Λεούδη (κάποιο είναι υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας) προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο αλλά και να αντιστρέψουν το κακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος τους.

Έτσι λίγο μετά την κατάθεση του πορίσματος –προς το τέλος Αυγούστου 2013 στην Εισαγγελέα Κοζάνης - έστειλαν καταγγελία στον τότε υπουργό οικονομικών κ. Μαυραγάνη, στον κ. Στουρνάρα και στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπου υποστήριζαν ότι έχουν πέσει θύματα σκευωρίας και πολιτικής δίωξης από τον Γιώργου Κίρκο. Η καταγγελία διαβιβάστηκε στον Οικονομικό Εισαγγελέα ο οποίος με την σειρά του  την μεταβίβασε στην Εισαγγελία Κοζάνης.  Έτσι η Εισαγγελέας διέταξε την διερεύνηση των καταγγελιών και η νέα προϊσταμένη του ΣΔΟΕ όρισε υπάλληλους για την σύνταξη του πορίσματος. Το νέο πόρισμα που συντάχθηκε παραδόθηκε στην εισαγγελέα και στην συνέχεια μεταβιβάστηκε στο γραφείο της τότε ανακρίτριας (τέλη του 2014) και σήμερα του ανακριτή Κοζάνης. Μετά από αυτό  οι καταγγελλόμενοι στράφηκαν κατά των ελεγκτών του ΣΔΟΕ που συνέταξαν το πρώτο πόρισμα και του τότε προϊσταμένου του ΣΔΟΕ στην δυτική Μακεδονία. Κλήθηκαν και  παρέδωσαν  απολογητικά υπομνήματα στον εισαγγελέα Κοζάνης ο πρώην γενικός γραμματέας Γ. Κίρκος,  ορισμένοι από τους συνεργάτες του, καθώς και τα παραπάνω στελέχη και ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews.gr το 2019, υπήρξε προσφυγή στην δικαιοσύνη από στέλεχος του ΣΔΟΕ εναντίον όσων την περίοδο του 2013 έκαναν καταγγελίες στην δικαιοσύνη  κατά υπαλλήλων  της υπηρεσίας.

Η καθυστέρηση της παραπάνω υπόθεσης  είναι ασυνήθιστη  και φυσικά θα πρέπει να υπάρξουν έστω κάποιες εξηγήσεις γι’αυτό.

Το πολιτικό σκέλος

Για την αποναρκοθέτηση έχουν κατατεθεί αρκετές ερωτήσεις στην βουλή τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία ερώτηση κατατέθηκε στο κοινοβούλιο το Μάρτιο του 2014 από τους βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Ουζουνίδου, Β. Διαμαντόπουλο και Α. Γερμανίδη στους οποίους; απάντησε ο τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου. Εκτοτε δεν υπήρξε ουδεμία ευαισθητοποίηση η ενασχόληση του τοπικού πολιτικού προσωπικού της περιοχής.

Χρήσιμα link με δημοσιεύματα του vetonews

1.Σε Εισαγγελέα εφέτη ο Κίρκος για την υπόθεση του Γράμμου. Οι ''πολιτικές διώξεις'' και οι ''μηνύσεις'' 

2 Τους φάνηκε ακριβή η προσφορά του στρατού για την αποναρκοθέτηση; 

3 ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΚΙΡΚΟΣ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του Vetonews.gr για το Γράμμο. Την σκυτάλη πήρε η εφημερίδα Θεσσαλονίκη 

 http://www.vetonews.gr/editorial/item/19026-ksetyligetai-to-kouvari-tis-aponarkothetisis-tou-grammou

Απεντάχθηκε η αποναρκοθέτηση του Γράμμου.Τα έργα, οι ημέρες και το απόστημα μιας σκοτεινής υπόθεσης

6. Eξι χρόνια και τρείς μήνες η δικαστική διερεύνηση για το σκάνδαλο της αποναρκοθέτησης του Γράμμου. Πόσο ακόμη θα διαρκέσει η έρευνα;

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 11:15
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.