Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 11:51

Το ρέψιμο

Γράφτηκε από την

Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

''Το ρέψιμο είναι μια κλανια που έχασε το δρόμο της''. Λαϊκή σοφία

Το ρέψιμο είναι μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Σε μικρή ηλικία είναι επιθυμητό ...

για την  αποσυμφόρηση  του μικρού στομαχάκι που παραφούσκωσε με το μητρικό γάλα. Είναι επίσης αναγκαίο ειδάλλως το μωράκι θα κάνει εμετό πάνω στα δικά του και δικά σας ρούχα. Με λεπτές και στοργικές κινήσεις η μητέρα τρίβει απαλά την πλάτη του μωρού , τον χτυπάει ρυθμικά  και τον βάζει σε σχεδόν όρθια θέση για να μην κάνει εισρώφιση. Μόνο μετά το ρέψιμο το μικρό θα καταλάβει την θέση του στην κούνια ή στο κρεβατάκι του. Η αγωνία της μητέρας επικεντρώνεται αν το μωράκι θα ρευτεί η όχι. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η μητρική ανησυχία εξαφανίζεται  και η προσοχή των γονέων εστιάζεται στο να μην ρευτεί το παιδί μπροστά σε κόσμο και να θεωρηθεί ότι δεν έχει καλούς τρόπους. Δηλαδή ¨ότι δεν είναι από καλή οικογένεια αφού δεν κατέχει το savoir vivre!

Περνάνε τα χρόνια και γερνάμε αφήνοντας στην άκρη τους καλούς μας τρόπους. Αυτό που αποφύγαμε τόσο πολύ για να μην ντροπιαστούμε το κάνουμε πλέον δημόσια. Το ρέψιμο ξαναμπαίνει στην ζωή μας σαν μια φυσιολογική λειτουργία  του οργανισμού μας. Μάλιστα ανησυχούμε αν θα ρευτούμε ή όχι επειδή είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι το έντερο μας λειτουργεί σωστά. Το ρέψιμο στην Γερμανία και στην Αγγλία θεωρείται άκρως πολιτισμένο και το κάνουν  όλοι ευχάριστα μετά το γεύμα. Πολλές φορές το προκαλούνε κιόλας πίνοντας ανθρακούχα ποτά που το επισπεύδουν. Βαρυστομαχιάζουνε από τα πολλά και δύσπεπτα μενού τους. Το λάχανο και οι πατάτες παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία αερίων που συγκεντρώνονται μέσα στο σώμα τους. Δεν κρύβονται σε μια τουαλέτα (όπως θα τα κάναμε εμείς)ή έξω στο δρόμο για να ξελαφρώσουνε το στομάχι τους. Ελάχιστοι τους παρεξηγούν επειδή ξέρουν, από προσωπική πείρα, πόσο ευχάριστα νοιώθεις όταν αδειάζει το στομάχι σου. Το προκαλούνε κιόλας πίνοντας χωνευτικά ποτά όπως Underberg ή Jagermeister  που καταναλώνεται κυρίως σε γιορτές και στα μπαρ.

Η ερυγή, κοινά ρέψιμο, είναι η απελευθέρωση αέρα κυρίως από τον οισοφάγο και το στομάχι μέσω του στόματος. Συνήθως συνοδεύεται από έναν τυπικό ήχο και μερικές φορές, οσμή. Η λαϊκή σοφία που αναφέρεται στο  ρέψιμο ΄΄ είναι μια κλανια που έχασε το δρόμο της και αντί να βγει από κάτω βγαίνει από πάνω΄΄ δεν αρμόζει αφού  υποτίθεται ότι φερόμαστε μόνο πολιτισμένα. Η πραγματικότητα το διαψεύδει Ακούγοντας τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής  αντιλαμβάνομαι την ορθότητα της λαϊκής σοφίας. Πράγματι αντί να μιλάνε ρεύονται βγάζοντας δύσοσμα αέρια πλούσια σε μίσος, χολή, αυταρχισμός και ρατσισμός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 12:02
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δρομολογημένη η Οικονομική κρίση Εμπόριο πατρίδας »