Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 12:42

Ξυπνήστε έλληνες!

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Ο ύπνος μοιάζει με την γάτα. Σε πλησιάζει μόνο όταν τον αγνοείς. (Τζ.Φλίν-Το κορίτσι που εξαφανίστηκε)

Ο ύπνος, μια φυσιολογική κατάσταση για τα ζώα που διαθέτουν κεντρικό νευρικό σύστημα, χαρακτηρίζεται..

από μείωση της αντίληψης και περιορισμένη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Το σώμα  υπολειτουργεί σε ότι αφορά στην δράση του. Τα άτομα που δεν κοιμούνται, δεν ξεκουράζονται  και  την επόμενη μέρα παρουσιάζουν  νύστα και αδιαθεσία. Ο ύπνος είναι αναγκαία διαδικασία καθώς αν κάποιος δεν κοιμηθεί επί σειρά ημερών εμφανίζει συμπτώματα πέραν της κούρασης, όπως να ονειρεύεται (να έχει ψευδαισθήσεις) καθώς είναι ξύπνιος και να φτάσει σε επιπτώσεις και επιπλοκές που οδηγούν ακόμη και στον θάνατο. Κλασσικό είναι το παράδειγμα των κοτόπουλων που επειδή ήταν σε συνθήκες μόνιμου φωτισμού δεν μπορούσαν να κοιμηθούν και  γεννούσανε αυγά χωρίς γεύση.

Ο ύπνος είναι μία θεμιτή κατάσταση για τους περισσότερους από εμάς. Είναι η λογική εξέλιξη μιας κουραστικής ημέρας. Ανάλογα με την ηλικία μας η διάρκεια του ύπνου αλλάζει. Στα μωρά  9 μηνών 12-16, ώρες την ημέρα. Στον ενήλικα οι 6-8 ώρες θεωρούνται αρκετές Αποτελεί μια ευχάριστη ανάπαυλα στον αγώνα της καθημερινότητάς μας. Χαλαρώνουμε, ξεκουραζόμαστε και κυρίως ανανεώνουμε τις δυνάμεις μας. Αποτελεί το ακατόρθωτο όταν μιλάμε για τα μωρά την νύχτα .(σιγά θα ξυπνήσεις το παιδί!).Υπάρχουν άνθρωποι που τον ύπνο τον έχουν στο τσεπάκι τους. Μπορούν να κοιμηθούνε όπου και να βρίσκονται. Όπου και να τους βάζεις και το κάνουν με αξιοζήλευτη άνεση, βρέχει χιονίζει.

Δεν αντιλαμβάνονται μια δυσάρεστη κατάσταση; κοιμούνται του καλού καιρού: κοιμάμαι βαθιά(τον ύπνο του δικαίου). Περνά μεταγωγικό δίπλα τους φοβερή φασαρία και αυτοί τίποτα. Είναι μέρα ή είναι νύχτα δεν έχει σημασία. Λέμε μάλιστα ότι κοιμάται σαν μωρό. Σε λίγα δευτερόλεπτα έχουν πάρει τον υπνάκο τους και  έτσι διώχνουν την κούραση τους γρήγορα και αποτελεσματικά. Δεν εννοώ αυτούς που κοιμούνται στα πόδια τους. ( μόνιμα βρίσκονται σε υπνηλία)και δεν κάνουν τίποτα!

Όπως το καθετί στην ζωή μας ,την πεζή, ο ύπνος μπορεί να έχει προβλήματα. Δίπλα στους ''εύκολους'' υπάρχουν οι ''δύσκολοι'' άνθρωποι που είναι σε προσωρινή ή μόνιμη αϋπνία. Είναι φοβερά δύσκολοι στον ύπνο τους. Στριφογυρίζουν δέκα φορές στο στρώμα τους και δεν  κλείνουν μάτι μέχρι τα χαράματα. Οι λόγοι ποικίλουν: το άγχος, η νευρικότητα φόβος του αύριο, ο πόνος και οι σκέψεις. Η αγωνία τους να κοιμηθούν τους καθηλώνει και όμως  δεν τα καταφέρνουν. Αυτή η δυσκολία ξεκινάει ανώδυνα αλλά καταντάει χρόνια και ξεφεύγουν σε διάφορα ιατρικά και παραδοσιακά μέσα για να κοιμηθούνε λιγάκι. (γάλα, βαλεριάνα, ηρεμιστικά, αγχολυτικά). Στα χρόνια των μνημονίων οι Έλληνες διαχωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Άγρυπνοι, που δεν μπορούν να κοιμηθούν λόγω οικονομικής κρίσης, λόγω χρεών, λόγω ακρίβειας και λόγω ανασφάλειας που τους κυριεύουν. Δίπλα τους υπάρχουν και οι κοιμισμένοι. Αυτοί που ότι και να τους κάνεις δεν θα ξυπνήσουνε επειδή δεν θέλουν να αναλάβουν δράση. Βυθισμένοι, στους καναπέδες τους, παρακολουθούν τα γεγονότα από μακριά και περιμένουν από τους υπόλοιπους να ξεκινήσουν την επανάσταση. Νοιώθουν ασφάλεια μόνο μέσα στο βαθύ τους ύπνο!

Ο ύπνος όμως μοιάζει με την γάτα. Σε πλησιάζει μόνο όταν τον αγνοείς και παραδίνεσαι εύκολα στα χέρια του επειδή μόνο έτσι πιστεύεις ότι μπορείς να επιβιώσεις. Στην ελληνική μυθολογία ο Ύπνος ήταν θεός ή δαίμονας, που αποτελούσε την προσωποποίηση του ύπνου. Σύμφωνα με τον Ησίοδο στη Θεογονία ο Ύπνος και ο δίδυμος αδελφός του, ο Θάνατος, ήταν «δεινοί Θεοί» που κατοικούσαν στον Τάρταρο, παιδιά της Νύχτας και του Ερέβους. Προσοχή  Έλληνες ξυπνήστε πριν γίνει αργά  και βυθιστείς στον Θάνατο!

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 12:49
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 120 χρόνια η Ελλάδα του "δε βαριέσαι...." Ρίσκο »