Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014 17:58

Η βόλτα μας

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Με τα τελευταία περιστατικά οι πνιγμοί φέτος το καλοκαίρι φτάνουν τους 166, καθώς από την 1η Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου είχαν πνιγεί στις

ελληνικές θάλασσες άλλοι 150 άνθρωποι. Οι περισσότεροι ήταν άνδρες άνω των 61 ετών. Το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν πνιγεί 101 άτομα, ενώ το Δεκαπενταύγουστο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, δεν είχε καταγραφεί ούτε ένας (in. news.gr(18.08.2014)

Σε μία όαση της Αρκαδίας οι κάτοικοι επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο σπορ. Δυο δυό ή και μοναχικά οι κολυμβητές κάνουν καθημερινά μία άτυπη βόλτα. Τα τελευταία 4 χρόνια τους έχει συνεπάρει αυτό το πήγαινε-έλα. Εκεί στα Πούλιθρα. Δοκιμάζονται στο κύμα και στην σωματική αντοχή. Μέσα στα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά της θάλασσας. Μιάμιση ώρα για τους δυνατούς, δύο ώρες για τους νορμάλ και δυόμιση για τους πολύ αργούς. Η απόσταση είναι 800 μέτρα (στην στεριά), στην θάλασσα βγαίνουν περισσότερα μέτρα επειδή η διαδρομή ακολουθεί το δαντελωτό περίγραμμα της ακτής. Χοντρό χαλίκι, στρόγγυλα βότσαλα αρχικά και μετά η γραμμή της παραλίας συνεχίζεται με μυτερά αφιλόξενα βράχια. Αυτοί που σε βλέπουν ή σε συναντάνε στην ανοικτή θάλασσα σε χαιρετάνε, σε καμαρώνουν και χαίρονται που για πολλοστή φορά ένας δικός τους τα κατάφερε.

Η πρώτη φορά μου ήταν η πιο δύσκολη .Μόλις ξεπεράσαμε την σπηλιά του Γερμανού δήλωσα παραίτηση και έντονη τάση επιστροφής στην χαλαρή ξαπλώστρα μου. Κοιτούσα το δρόμο της επιστροφής και αναρωτιόμουνα αν θα τα καταφέρω. Δέχτηκα στωικά την ήττα μου. Η δεύτερη φορά μου ήταν καλύτερη αλλά και πάλι δεν έφτασα στο τέρμα. Έφτασα στην Καραϊβική, μια ηλιόλουστη βραχώδη και καταπράσινη ακτή με θάμνους εξωτικούς. Παράξενη απόχρωση. Ένα μείγμα καραμέλ, ροζ με πολύ μεγάλη δόση κεραμιδί. Δύο ώρες κολυμπούσα χωρίς να φτάσω στο τέλμα. Θίχτηκε ο εγωισμός μου επειδή πίστευα ότι είμαι καλή κολυμβήτρια και έχω αντοχές. Ησύχασα μόνο την στιγμή που έμαθα ότι ο τελικός προορισμός ήταν 100 μέτρα πιο κάτω σε μία μικρή λευκή ακτή. Μέτρησε η πρόθεση μου και φυσικά η προσπάθεια. Καταπόνησα το σώμα μου αλλά ένοιωσα πολύ καλά.

Η Ελλάδα μας βρέχεται στα ανατολικά από το Αιγαίο Πέλαγος, στα δυτικά από το Ιόνιο και νότια από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Κατέχει την 11η θέση στις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στα 13.676 χιλιόμετρα καθώς έχει πολλά νησιά (περίπου 2.500, εκ των οποίων τα 165 κατοικούνται), συμπεριλαμβανομένων της Κρήτης, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, των Επτανήσων και πολλών άλλων. Πράγματι πνίγονται υπερβολικά πολλοί άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Για τι; Εκεί, στο χωριό χτισμένο στις παρυφές του Πάρνωνα , πολύ κοντά στο Λεωνίδιο, με καταπράσινο περιβάλλον και όμορφη βοτσαλωτή παραλία προσέχουν ιδιαίτερα τους γέρους τους. Η βόλτα των δεινών κολυμβητών, στα Πούλιθρα, τους τιμάει ιδιαίτερα. Προσέχουν και φυσικά προστατεύουν τους υπερήλικες τους. Δεν τους αφήνουν να ανοιχτούν στα βαθιά. Οι γέροι μας χρειάζονται προστάτες και περιορισμούς για να ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η βόλτα είναι μόνο για τους γνώστες του αθλήματος! Στην επόμενη επίσκεψη μου στην Κυνουρία ξέρω ότι θα τα καταφέρω. Θα γίνω ισάξια των ντόπιων. Θα φτάσω στον προορισμό των κολυμβητών των Πουλίθρων. Θα κόψω το νήμα και θα φτάσω στο μικρό λιμανάκι όπου κανείς δεν σε βλέπει .Κανείς δεν θα σε περιμένει με δάφνες και χειροκροτήματα. Εσύ μόνο θα ξέρεις τι έχεις κάνει. Εσύ δεν θα ξεγελάς τον εαυτό σου. Εσύ τον επιβραβεύεις επειδή τα κατάφερες και νίκησες τις αδυναμίες σου. Τιμή σου και καμάρι σου !

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014 18:10
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λησμονημένες εθνοκαθάρσεις Η βία μέσα μας »