Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 08:45

Ήμαστε όλοι ίσοι στην Ευρώπη;

Γράφτηκε από την

                                           της      ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

         Το ταξίδι ήταν σύντομο και ευχάριστο. Στο Ελ. Βενιζέλος γίνανε οι τυπικοί έλεγχοι των αποσκευών μας. Οι υπάλληλοι,  που είδαν τα διαβατήρια μας ήταν μόνο της αεροπορικής εταιρείας.

Στο Roissy Charles de Gaulle κάνεις δεν αναζήτησε τα διαβατήρια μας, κανείς δεν άγγιξε τις αποσκευές μας. Ειλικρινά χάρηκα που δεν ταλαιπωρήθηκα αλλά αναρωτήθηκα πως το κατάλαβαν οι Γάλλοι ότι όλοι μας ήμασταν καλοί πολίτες. Η αναζήτηση των πιθανών τρομοκρατών αρχίζει  πότε; Κατηγορούν την Ελλάδα για ελλιπείς ελέγχους αλλά οι ίδιοι αδιαφορούν.

    Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητα της Γαλλίας; Η κρίση αντανακλά  σε όλα τα κοινωνικά της στρώματα και τάξεις.  Οι διαμαρτυρίες, οι διαδηλώσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις  των αγροτών, των ταξιτζήδων, των μεταναστών  και των ανέργων μπλοκάρουν το Παρίσι αλλά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η εκρηκτική κατάσταση θα επιφέρει μεγαλύτερες και  μαζικές κινητοποιήσεις. Οι δημοσιογράφοι είναι έντονα επιθετικοί με τους πολιτικούς με ερωτήσεις και κατηγορίες για αδράνεια και υποτονικότητα.

Δηλώνουν μάλιστα ότι η Γαλλία είναι η επόμενη, μετά την Γερμανία και την Ελλάδα που θα λυγήσει λόγω ύφεσης. Η στέρηση της ιθαγένειας, για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες,  αποτελεί μεγάλο σημείο τριβής ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά στην Εθνοσυνέλευση. Οδήγησαν στην παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά (αφρικανής) λόγω πολιτικής  διαφωνίας με τον  Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

    Εδώ οι αγρότες δεν μπλοκάρουν τους δρόμους, πετάνε μήλα στο δρόμο .Οχι γάλα ή αυγά. Κατηγορούν άμεσα την κυβέρνηση για ανικανότητα προάσπισης  τιμών, κανόνων της αγοράς υπέρ των ξένων συμφερόντων σε βάρος των ντόπιων παραγωγών.

     Εδώ το μεταναστευτικό έχει διαφορετική απόχρωση. Η ουδέτερη ζώνη δεν είναι η  Ειδομένη, με τους καταυλισμός προσωρινής διαμονής των 1.500 προσφύγων, που περιμένουν σχεδόν ένα 24ωρο μέχρι οι αρχές της ΠΓΔΜ να ομαλοποιήσουν τη ροή και να δέχονται περισσότερο κόσμο..Το  τουριστικό Pas de Calais  καταγράφει ρεκόρ με τους 4000 θυμωμένους και πεινασμένους  μόνιμους πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν στα περίχωρα του. Η μετατροπή  της ουδέτερης περιοχής σε ένα τεράστιο και θλιβερό καταυλισμό λειτούργησε καταλυτικά στην μεγάλη πτώση του εμπορικού τζίρου(20-48%),. Μερικοί μετανάστες τολμούν  να αψηφήσουν τα μέτρα ασφαλείας αλλά δεν έχουν καμία τύχη. Οι πολύχρωμες σκηνές τους δεν συγκινούν κανέναν και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες αποτρέπουν αρκετούς από τα όνειρα εγκατάστασης στην Μεγάλη Βρετανία. Οι ΜΚΟ βοηθούν ελάχιστα(δεν υπάρχουν οι 398 ΜΚΟ (2014)που εμείς έχουμε)και οι Άγγλοι δεν ανοίγουν τα σύνορα.

  Ήμαστε όλοι ίδιοι ή ίσιοι στην Ευρώπη; Κατηγορηματικά όχι αλλά πρέπει να αλλάξουν οι καιροί. Να μην εκτοξεύονται  κατηγορίες ενάντια στην Ελλάδα εκτός αν αμφισβητούν την γεωγραφική και πολιτική μας θέση. Μόνο ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τα τεράστια προβλήματα της οικονομικής και της μεταναστευτικής κρίσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 08:53
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.