Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 17:09

Καλή πατρίδα σύντροφοι!

Γράφτηκε από την

                        της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Μη μου πεις αν και γιατί ήταν μάταιοι οι αγώνες Α. Σκιαδόπουλος

      Κλείνω 36 χρόνια που ζω στην Ελλάδα. Γεννήθηκα  στην Ρουμανία από έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες. Φτάσανε εκεί μετά τον εμφύλιο. Οι ρουμάνοι είχαν πάρα πολλά προβλήματα όμως μας φέρθηκαν άψογα.

Αγκάλισαν ,φίλεψαν, δώσανε ψωμί και ύδωρ στους κατατρεγμένους. 6.500 πολιτικοί πρόσφυγες. Εγκαταστάθηκαν, σπούδασαν, εργάστηκαν και αρκετοί έφυγαν από αυτό τον μάταιο κόσμο στην ρουμάνικη γη. Οι έλληνες προσπάθησαν και εν μέρει κατάφεραν να ενσωματωθούν στην ρουμάνικη πραγματικότητα. Τα ελληνόπουλα μεγάλωσαν και σπούδασαν ακλουθώντας το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς να γίνει διάκριση ανάμεσα σε αυτή και τα άλλα παιδιά. Οι γονείς τους ζούσανε σε σχετικά καλές συνθήκες διαβίωσης,  ενωμένοι στους συλλόγους των πολιτικών προσφύγων, στις πόλεις και τα χωριά. Μερικοί ήταν πάντα στο Κόμμα, άλλοι όταν ενηλικιώθηκαν μπήκαν στην ΚΝΕ και μετά στο ΚΚΕ. Όλοι ήμασταν σύντροφοι.

     Μετά το 1968 γίναμε από δύο χωριά. Οι ΄΄ εσωτερικού ΄΄ και οι ΄΄εξωτερικού ΄΄ άσχετα αν διαμέναμε σε διπλανά διαμερίσματα. Οι φιλίες θυσιάστηκαν για το δίκαιο του αγώνα. Μερικοί εξοστρακίσθηκαν επειδή τολμήσανε να αμφισβητήσουνε. Την γραμμή. Εκεί στο Βουκουρέστι. Της Ρουμανίας. Το κοινό μας σημείο ήταν τα όνειρα και η αγάπη για την μάνα πατρίδα. Κάθε χρόνο ,στις γιορτές, που κάναμε λέγαμε την ίδια ευχή. ΄΄ Του χρόνου στην πατρίδα! ΄΄Το λέγαμε και το πιστεύαμε .

   Μετά την μεταπολίτευση σταδιακά και μεμονωμένα οι πολιτικοί πρόσφυγες επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη. Με την ελπίδα ότι θα αισθανθούν καλά και ότι θα αντικρίσουν. Την μάνα Ελλάς. Αυτά που τους έλεγαν οι γονείς τους. Για την παραδεισένια, ιδανική, μονάκριβη και μοναδική πατρίδα. Την χώρα που θυσιάστηκε ανάμεσα στις τρείς δυνάμεις. Τον λαό που έπεσε στον αγώνα για την ελευθερία. Τους έλληνες που πότισαν ,με τα αίμα τους, την όμορφη γη μας. Που ξεχωρίζουν παντού στον κόσμο με την αξιοπρέπεια, περηφάνια και τον χαρακτήρα τους. Αυτά μας λέγανε οι γονείς μας και εμείς το πιστέψαμε.

    Ανάλογα με το που πήγαμε και πώς μας αντιμετώπισαν οι συγγενείς μας και οι κρατικές και  νομικές υπηρεσίες η εξιδανίκευση της μάνας πατρίς κατάρρευσε η επιβεβαιώθηκε. Βιώσαμε μία μεγάλη απογοήτευση και ανακαλύψαμε την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην θεωρία και την πράξη. Πολλοί γνωστοί και συγγενείς  μας κλέψανε την ζωή, την περιουσία και την ιστορία. Δακτυλοδεικτούμενοι, λόγω σπαστών ελληνικών και όχι λόγω καρδιάς. Ως ξένοι .Δεν το βάλαμε κάτω. Στήσαμε καινούργια σπίτια και κάναμε οικογένειες. Δουλέψαμε σκληρά και αποδεχτήκαμε την πραγματικότητα.

Την ευχή την επαναλαμβάνουμε στις γιορτές. Από καρδιάς .Δεν θέλουμε να μας πουν  αν και γιατί ήταν μάταιοι οι αγώνες (Α. Σκιαδόπουλος) .Τίποτα δεν χάθηκε! Την καλή πατρίδα την αγαπούσαμε ,από τα γεννοφάσκια μας, δεν θα αλλάξουμε τώρα που γεράσαμε. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 17:23
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.