Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 24 Μαϊος 2017 07:21

Όσο τραβάει το κορμί.....

Γράφτηκε από την

της Ευγενιας Ηλιοπουλου

Όσα τραβάει το κορμί τα φταίει το κεφάλι    (μικρασιατική ρήση)                            

   Στο ποίημα του ο σατιρικός ποιητής ΓιουβενάληSaturae, Liber IV, Satura X, 356: orandum est ut sit mens sana in corpore sano  εύχεται να υπάρχει νους υγιής σε σώμα υγιές. Από την αρχαιότητα

δεν ήταν δεδομένη η ΄΄ συγκατοίκηση ΄΄. ¨Ένα όμορφο και υγιής σώμα δεν προϋποθέτει ένα όμορφο και υγιής μυαλό και μάλιστα  όσο πιο δύσμορφο, άρρωστο και ανάπηρο ήταν ένα σώμα τόσο μεγαλύτερη σοφία και γνώσεις διέθετε. Λαϊκά θα το μεταφράζαμε στο πρέπει να προσέξεις το σώμα σου να είναι υγιής για να έχεις το μυαλό σου υγιής. Αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοσυγκρούονται. Πόσες φορές το μυαλό μας  άλλα λέει και με το σώμα μας άλλα κάνει; Η ευχή δεν θα πραγματοποιηθεί αν  δεν μεταφράζουμε σωστά τα μηνύματα του σώματός μας.

  Όσα τραβάει το κορμί τα φταίει το κεφάλι; Πολλές ταλαιπωρίες είναι απόρροια μη χρησιμοποίησης του μυαλού σου. Κάνεις πράξεις, χωρίς να σκεφτείς, και το πληρώνεις ακριβά. Δεν υπολογίζεις τις αντοχές και τις άμυνες του οργανισμού σου. Αγνοείς ότι η σοφία είναι χαρακτηριστική της μεγάλες ηλικίας. Τα χρόνια πέρασαν και  είσαι ανίκανος να ανταπεξέλθεις στις καθημερινές υποχρεώσεις . Δεν τρέχεις στα 65 σου απλώς περπατάς γρήγορα. Δεν βουτάς στα παγωμένα νερά σαν τζόβενο αλλά βάζεις το ποδαράκι σου και το συζητάς το πράγμα. Γεννήθηκα για την καταστροφή λέει ένα άσμα.Γεννήθηκες για να ταλαιπωρηθείς; Σίγουρα εκεί θα σε πάνε τα βήματά σου αν δεν λειτουργεί το μυαλό.

    Συνήθως διαχωρίζουμε το μυαλό και το σώμα μας  επιμένοντας στην αξία της κάθε οντότητας χωριστά. Λειτουργούν μαζί; Μερικοί άνθρωποι είναι πνευματικοί και έξυπνοι άλλοι είναι γεμάτοι μούσκουλα και χαζοί. Σε κάθε περίπτωση θαυμάζεις ή θάβεις το άτομο που συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά. Απορείς όταν βρίσκεις συγχρόνως τα δύο στο ίδιο άτομο. Δεν περιμένεις από έναν ποδοσφαιριστή να σκέφτεται και να αρθρώσει δημόσιο λόγο ή από έναν πανεπιστημιακό να αθλείται και να χάνει ώρες στο γυμναστήριο. Όμως η ζωή μας, ή πεζή, μας  δίνει μαθήματα. Το μυαλό είναι σύμμαχος ή αντίπαλος του σώματος και τω επιβεβαιώνουμε σε περιπτώσεις υγείας. Καταστάσεις που ,όταν είσαι νέος, αψηφάς και δικαιολογείς ΄΄το αίμα που βράζει ΄΄ θα επιφέρουν ελάχιστες απώλειες όμως όταν γερνάς εξελίσσονται σε τραγικές συνέπειες και επικίνδυνη πορεία. Το κορμί σε προειδοποίησε ,σου έστειλε μηνύματα. Αρχικά δεν αντιδράς βασισμένος στην πεποίθηση ότι είσαι άτρωτος και δυνατός απέναντι στα ατυχήματα και στις αρρώστιες. Στην δεύτερη ΄΄επίθεση΄΄ καλμάρεις. Στην τρίτη το παίρνεις απόφαση. Ανακαλείς και αλλάζεις ρώτα. Μία παρότρυνση στο να μαζέψεις λίγο τα φτερά αν θέλεις να χαρείς τα γεράματά. Η ζωή δεν σου δίνει δεύτερη ευκαιρία Στο χέρι σου είναι να πάρεις μία απόφαση. Το σώμα σου σε εγκαταλείπει και από σύμμαχος σου γίνεται αντίπαλος . Θέλεις να πετάς αλλά δεν μπορείς και σέρνεσαι. Αλλάζεις προτεραιότητες και ασχολείσαι περισσότερο με κάτι που θεωρούσες αυτονόητο. Την υγεία σου!

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Μαϊος 2017 07:26
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.