Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 31 Μαϊος 2017 08:27

Γιατί την Κυριακή;

Γράφτηκε από την

 της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Πρέπει να είναι ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή; Με ποιό τρόπο θα σεβαστεί η κυβέρνηση το εργατικό δίκιο για να παράκαμψη την οδηγία της τρόικας; ¨Ήμαστε μία υπερκαταναλωτική κοινωνία και δεν μας φτάνουν οι ημέρες της εβδομάδας για

να κάνουμε τα ψώνια μας; Ήμαστε τόσο απασχολημένοι που δεν προλαβαίνουμε; Οι στατιστικές της ανεργίας(26%) δεν ενισχύουν αυτή την θεωρία. Κάποιοι είναι υπέρ αλλά οι περισσότεροι είναι κατά. Δεν ξεχνάνε ότι οι υπάλληλοι είναι άνθρωποι με δικαιώματα για ξεκούραση και ηρεμία.

    Ενισχύει τον τουρισμό; Το δέλεαρ των αγορών θα προσελκύσει και θα μετρήσει στην επιλογή του προορισμού. Ο πελάτης σου θα είναι ο διαφημιστής σου. Ήρθαν 27 εκατομμύρια τουρίστες το 2016 και υπολογίζεται ότι  θα έρθουν 30 το 2017. Τα στοιχεία και οι οικονομικοί δείκτες απέδειξαν ότι η πλειοψηφία αυτών των τουριστών ήταν χαμηλού οικονομικού προφίλ. Παραμένει θετικό για τον τουρισμό μας και για τα έσοδα του κράτους. Για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις , για τα καταστήματα εστίασης  και κυρίως με τουριστικό προφίλ. Μα αυτά είναι ,έτσι και αλλιώς, ανοικτά την Κυριακή. Στην Γαλλία τα αραβικά και στις ΗΠΑ τα κινέζικα καταστήματα πάσης φύσεως, δεν κλείνουν ποτέ. Η λογική του μικρού μαγαζιού που θα στηρίξει όλη την οικογένεια  ισχύει σήμερα  και στους περιπτεράδες και τα ψιλικατζίδικα αλλά...είναι μειωμένα τα κέρδη. Στην Αχαρνών τα μικρά καταστήματα με ξένα τρόφιμα και προϊόντα είναι πάντα ανοικτά τις Κυριακές. Η δεδομένη  προσφορά υπηρεσιών όλο το 24ωρο δεν εξασφαλίζει κέρδη. Συχνά ο ιδιοκτήτης κοιμάται  μέσα πάνω σε άδεια κασόνια. Το κυνήγι του κέρδος υποχρεώνει τον καταστηματάρχη να στερηθεί την οικογενειακή θαλπωρή. Παρόμοια στην Ασία, Κίνα και την Αφρική. Οι μετανάστες  είναι εργαζόμενοι και αυτοί όπως οι έλληνες όμως  κανείς δεν ξέρει αν κερδίζουν ή χάνουν.

    Η Κυριακή είναι μία ιδιαίτερη μέρα για τους Έλληνες. Για τους Εβραίους είναι το Σάββατο για τους Άραβες η Παρασκευή. Για τους θρησκευόμενους χριστιανούς ορθόδοξους είναι η ημέρα της πνευματικής επαφής με την εκκλησία Η καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας το 1909, έναν αιώνα πριν, ήταν το πρώτο μέτρο εργατικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε στην Ελλάδα. Η οικογενειακή συνεύρεση για ένα ζεστό  γεύμα είναι γιορτή. Ευκαιρία για λόγια και χαλάρωση. Αυτή η παράδοση δεν αντικαθιστάται με τίποτα. Η Ελλάδα έχει ακόμα για πρότυπο την οικογένεια ενώ σε άλλες χώρες αυτή η έννοια  ασθενεί. Στα νησιά και στα τουριστικά μέρη  ισχύει άλλο πρόγραμμα. Κανείς δεν ενοχλείται. Σάμπως θα ξαναπάς; Κάνεις διακοπές, δεν βιάζεσαι .Δικαιολογείς τον αγρότη που είναι και έμπορος.

    Ο πελάτης είναι ο αφέντης  και έχει πάντα δίκιο αλλά για τι να τιμωρήσεις τον εμποροϋπάλληλο; Στις μεγάλες πόλεις αλλάζουν οι  κανόνες υφίσταται ο ανταγωνισμός μικρού και μεγάλου σουπερμάρκετ. Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή δεν απέφερε, όποτε εφαρμόστηκε,   ιδιαίτερο κέρδος για τα έσοδα των καταστημάτων. Κρατάς ανοικτά  και μετράς πενταροδεκάρες! Ο Έλληνας δεν έχει λεφτά μεσοβδόμαδα θα έχει την Κυριακή Κλαρίνο ο υπάλληλος ή ο ιδιοκτήτης και στο ταμείο να μην μπαίνει φράγκο;  Στον ισολογισμό του κράτους και στον απολογισμό σου ποιός θα βγει κερδισμένος;. Το κράτος που βάζει κανόνες ή αυτός που πληρώνει τους φόρους με ανύπαρκτες εισπράξεις; Θα επιβιώσει η θα καταντήσει σκλάβος των υποχρεώσεων; Μήπως κερδισμένα θα βγουν μόνο τα μεγάλα σουπερμάρκετ με τις συνθήκες γαλέρας που εφαρμόζουν στους υπαλλήλους τους; Μεγάλη ανεργία στον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων αλλά δεν θα λυθεί με απλήρωτες Κυριακές!.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Μαϊος 2017 08:29
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΛΜΟΥΝ Survivor versus Master Chef »