Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 10:44

Δεν καταλαβαίνω

Γράφτηκε από την

   της    ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

   Είναι μια φράση που ακούγεται συχνά τον τελευταίο καιρό. Σε όλα τα επίπεδα (επικοινωνιακό, πολιτικό, εμπορικό, εργασιακό, φιλικό) και σε όλους τους τόνους. Στην Βουλή ,στο δρόμο, στην αγορά και στις φιλικές συζητήσεις  ή στο καφενείο.

Όλοι ανεξάρτητα από  ηλικία, ύψος, βάρος, φίλο και εθνικότητά δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται εδώ στην Ελλάδα. Άνετα το δηλώνουν δημόσια. Χωρίς φόβο και πάθος. Και επιμένουν!

  Τι γίνεται ;Ποιός φταίει και κλείσαμε τα αυτιά μας στον διπλανό μας; Τι πραγματικά συμβαίνει στο μυαλό μας; Κάποτε ήμασταν πιο καταδεχτικοί, ακούγαμε, σκαφτόμασταν και συναινούσαμε άσχετα να δεν μας είχαν πείσει ιδιαίτερα τα επιχειρήματα. Σεβόμασταν την γνώμη των συνομιλητών μας και κοντράραμε μόνο αν ήταν θέμα ουσίας, ηθικής και δίκαιου ή αν είχαν πολύ σοβαρή απόσταση  από τις δικός μας απόψεις. Γελούσαμε, πειράζαμε και τελείωνε το πρόβλημα εκεί. Τώρα φωνάζουμε και βγάζουμε εύκολα μαχαίρια

   Τώρα ,ότι και να πούμε, το λέμε με θυμωμένο ύψος, με δυνατή φωνή και  προσπαθούμε να σκεπάσουμε τον άλλον. Αφού εμείς δεν καταλαβαίνουμε ποιός άλλος θα βρεθεί να μπει στον κόπο να τον καταλάβει; Μεταμορφωθήκαμε σε μικρά τέρατα; Δεν μας ενοχλεί η άγνοια μας πεπεισμένοι ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας . Σε όλα τα θέματα, διαβασμένοι ή ανήξερο, επιμένουμε. Θυμώνουμε εύκολα, βρίζουμε εύκολα ,υποτιμάμε εύκολα ότι είναι αντίθετο με την γνώση μας. Απαξιούμε ,καταδικάζουμε και αποφασίζουμε  ότι αν δεν το καταλαβαίνουμε δεν αξίζει να ασχοληθούμε  περαιτέρω με το θέμα. Τι έγινε; Γίναμε πιο σοφοί ή μας πειράζει υπερβολικά ότι υπάρχει κάποιος που έχει διαφορετική γνώμη; Υπερισχύει ο εγωισμός και ο ναρκισσισμός μας; Πώς τολμάει κάποιος να μας αντιμιλάει ;Είναι πιο γνώστης από εμάς;

  Τι προκάλεσε την αλλοτρίωση και την  αποξένωση μας; Κλεισμένοι σε ένα κάστρο βάλαμε φρουρό την άρνηση στην πόρτα μας. Φορέσαμε μία άτυπη ασπίδα αποκλείοντας την πόρτα επικοινωνίας στον κόσμο. Πολλές φορές οπλισμένοι με ειδικές παρωπίδες, ωτασπίδες και άλλα προστατευτικά μέσα για να μην ακούσουμε άλλη γνώμη. Κρύβουμε  καλά την άγνοια  πίσω από την φράση ΄΄ δεν καταλαβαίνω ΄΄! Τι άλλαξε; Η κατανόηση; Η γλώσσα; Η ικανότητα ελαστικής  συμπεριφοράς; Η ευγένεια ;Ο συναισθηματικός μας κόσμος; ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κάτι καινούργιο; Αντί να ανοίξουμε τα αυτιά μας  θωρακιζόμαστε πίσω από αυτή την φράση και κοιμόμαστε ήσυχοι. Εμείς και  μόνο εμείς έχουμε δίκιο!

 ΄΄ Δεν καταλαβαίνω΄΄ πετάς και καθάρισες. Δεν είναι ντροπή να μην καταλαβαίνεις τον άλλον ,αλλά εσύ το κάνεις επίτηδες. Τον τάπωσες  αφού είναι πολύ μικρός για να σε φτάσει. Κλείνεις, στα μούτρα του την πόρτα και είσαι ικανοποιημένος. Έδειξες ανωτερότητα; Ο κόσμος άλλαξε και έγινε πολύ χειρότερος από αυτό που γνωρίσαμε όταν ήμασταν μικροί. Εσύ χάνεις! Δεν βλέπεις ότι σιγά σιγά κλείνεσαι μέσα σου ευχαριστημένος που παρέμεινες μαζί με τον μόνο άνθρωπο που σε καταλαβαίνει. Ο εαυτός σου!

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 10:48
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.