Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 18:50

Η προίκα ...μου

Γράφτηκε από την

      της   ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

   Κάθε χρόνο προετοιμάζω ,σαν σωστή νοικοκυρά, το σπίτι μου ,για το χειμώνα. Μαζεύω ,ταξινομώ σε σακούλες για το SALVATION  ARMY

 και πετάω αρκετά. Αυτά που πήραν την έγκριση τοποθετήθηκαν σε σάκους και χώρους να κάνουν παρέα με τα αντισκωρικά και τις λεβάντες μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Νοσταλγώ ,κάθε φορά, αλλά συνεχίζω  ακολουθώντας τις εναλλαγές του καιρού .Σε επτά  μήνες θα τα ξαναχρησιμοποιήσω μαζί με καινούργια ρούχα. Χαίρομαι όταν ανανεώνω την γκαρνταρόμπα μου.

  Οι προετοιμασίες για το χειμώνα έκρυβαν μία έκπληξη αφού μπήκα στα βαθιά νερά και άνοιξα ξεχασμένες σακούλες και βαλίτσες. Αντίκρισα το καμάρι της μητέρας μου. Την προίκα μου. Πλεκτά σεμέν, σεμέν  με βελονάκι ,λευκά και κρεμ μακραμέ, εργόχειρα με περίπλοκες δαντέλες  χειροποίητα λαϊκά τραπεζομάντιλα και μαντιλάκια, μάλλινα υφάσματα κλπ. Μία αξιοζήλευτη περιουσία  πριν πολλά χρόνια τώρα μία δυστυχώς άχρηστη συλλογή δώρων. Ξεχασμένος θεσμός κατά τον οποίο η οικογένεια παραχωρούσε στη νύφη την περιουσία της όταν παντρεύονταν. Ο θεσμός της προίκας υπήρχε από τα αρχαία χρόνια. Αποτελούσε τη συμβολή της άνεργης γυναίκας στον κοινό βίο του ζευγαριού. Εγώ εργάστηκα για 35 χρόνια ,δεν παντρεύτηκα και η προίκα , μαζί με την ιδιοκτήτρια της  έμεινε κυριολεκτικά στο ράφι. Στα αζήτητα ,τόσος κόπος, τόσες ώρες έμπνευσης και εργασίας. Μαζεμένα με αγάπη και περηφάνια ,αντικείμενα στολισμένα με ζωντανά χρώματα, όμορφα και πολύ ακριβά  πριν δεκάδες χρόνια. Η προίκα  ήταν ένα συμβόλαιο , έγγραφο και ενυπόγραφο, το οποίο επιβεβαιωνόταν από το προικοσύμφωνο. Δελέαζε τον γαμπρό και την οικογένειά του. Πέρα από τα φυσικά προσόντα της νύφης, η προίκα αποτελούσε αιτία γάμου και διαζυγίου.  Ήταν μια ενέργεια στην οποία το συναίσθημα είχε ανύπαρκτο ρόλο στην διαδικασία λήψεως της απόφασης αφού προηγούνταν οι οικονομικοί και στη συνέχεια κοινωνικοί λόγοι. Οι γονείς μου προσπάθησαν από τα μικρά χρόνια μου, παράλληλα με την εξασφάλιση των σπουδών μου να συλλέξουν όση περισσότερη προίκα μπορούσαν. Ρούχα και  κοσμήματα, μια αποζημίωση στον άντρα, καθώς εξασφάλιζε την ελάφρυνση της οικογένειας σε πολλούς τομείς και του συζύγου από τα βάρη της. Η προίκα ήταν ένα σύμβολο μέσα από το οποίο μπορούσε κανείς να διακρίνει την οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας.

     Η προίκα μου είναι άυλη. Πιάνει  τέσσερις σελίδες Α4 ,αράδες τίτλους και μόρια που μου επέτρεψαν να ανέβω στην κοινωνική και επαγγελματική μου καριέρα. Καμία αναφορά στην προσωπικότητα, στην ωριμότητα και στον χαρακτήρα μου. Μία χρονολογική κατάθεση ζωής. Κόπιασα και την έπλασα. Κουράστηκα πολύ για να την αποκτήσω. Με ιδρώτα, υπομονή ,αμέτρητες θυσίες, αλλεπάλληλες πτώσεις και πολύ κουράγιο προχώρησα. Σελίδα με σελίδα βελτιώθηκα και  εδραίωσα με κύρος και περηφάνια ένα αναγνωρίσιμο δημόσιο πρόσωπο και θέλω να πιστέψω έναν σωστό άνθρωπο..

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.