Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 07 Μαρτίου 2015 08:39

Δεν γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι!

Γράφτηκε από την

της Ευγενιας Ηλιοπούλου

Oι γυναίκες γεννιούνται όπως όλα τα παιδάκια, μεγαλώνουν και όταν ωριμάζουν αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. Καλούνται να ΄΄ παίξουνε ΄΄ πολλούς ρόλους και ,είτε έχουνε όρεξη είτε όχι, 

αποδέχονται ότι είναι διαφορετικές από τους άνδρες. Με την πάροδο του χρόνου μοιράζονται ευθύνες και αρμοδιότητες, παλεύουν και ενίοτε καταφέρνουνε να φέρουν σε πέρας ,στο βαθμό που τους αναλογεί, τα προβλήματα μιας οικογένειας . Έχετε παρατηρήσει πόσες φορές γίνονται αναφορές στις γυναίκες με απαξίωση και τρόπο απαράδεκτο; Δεν είναι για αυτές που εξασκούν τον 'έρωτα επί πληρωμή. Είσαι σε ένα χώρο και ακούς τον κύριο να μιλάει για σένα σαν να στερείσαι φωνής και γνώμης. Δεν σε σκοτώνει , σε σφάζει με το μαλακό. Συχνά ακούς αναφορές σε μία ύπαρξη σαν να είναι ένα αντικείμενο, ενώ αυτή παρίσταται. Τι είναι βαλίτσα; ΄΄Θα την πάρω, θα την πάω και θα την φέρω ΄΄ χωρίς να ερωτηθεί η ίδια αν επιθυμεί αυτούς τους χειρισμούς. Ούτε άρρωστη και ούτε ανάπηρη είναι αλλά ο πασάς δεν θεωρεί απαραίτητη την συγκατάθεση της. Απλώς είναι πεπεισμένος ότι στερείται γνώσεων και εμπειρίας και το μόνο που ξέρει είναι τα φοντάν, η κουτάλα, το σιδέρωμα και φυσικά να κάνει παιδιά. Σε πολλά ζευγάρια η επιλογή της συντρόφου γίνεται με δεδομένη την σύνεση απέναντι σε αυτή την συμπεριφορα. 

Το τίμημα το να είσαι γυναίκα πληρώνεται ακριβά σε όλο τον κόσμο. Πολλές έχουν υποστεί βασανιστήρια, βιασμούς και θανατικές ποινές μόνο επειδή είναι γυναίκες. Μερικές γυναίκες προκαλούν την τύχη και μόνο με το πέρασμα τους. Η Ινδία κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις σε ότι αφορά στις επιθέσεις σε γυναίκες είτε είναι μόνες είτε συνοδεύονται. Στα μουσουλμανικά κράτη εφαρμόζεται ακόμα ο δημόσιος λιθοβολισμός. Μία 36χρονη ιατρός, μητέρα τριών παιδιών και δήμαρχός στην πόλη του Τικιτσέο, Μεξικό έπεσε θύμα των καρτέλ των ναρκωτικών μετά από δύο άλλες επιθέσεις που είχαν προηγηθεί σαν απειλή. Είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να τα παρατήσει επειδή πρέπει να δώσει στα παιδιά της το σωστό παράδειγμα. (2012).Ποιός φταίει για αυτό το πράγμα ; Κάποιοι επιμένουν ότι μόνο οι γυναίκες φταίνε! .΄΄ Μερικές προκαλούν, φορούν κοντά φορέματα και είναι δαίμονες του πειρασμού πρέπει να προχωρήσουν σε βαθιά αυτοκριτική ΄΄ (παραλήρημα ιερωμένου στην Λα Σπέτσια Ιταλία-www.pontifex.roma.it.) Άντε που ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος (1995)είχε ευχαριστήσει δημόσια όλες τις γυναίκες για το έργο και τη συμβολή τους στην κοινωνία.

Αποδεδειγμένα ζουν περισσότερα από τους άνδρες ίσως επειδή προσέχουν παραπάνω. Στις ΗΠΑ, όπου οι άνδρες στρεσάρονται περισσότερα και έχουν μια έντονη τάση εσωστρέφειας, οι γυναίκες διατηρούν κοινωνικούς δεσμούς και έχουν 50%λιγότερες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα την ζωή τους. Είναι πιο ανθεκτικές (ακόμα από την μήτρα),δεν ριψοκινδυνεύουν (στα τροχαία ατυχήματα στις ΗΠΑ, σαν αιτία θανάτου, οι άνδρες κατέχουν την τρίτη θέση ενώ οι γυναίκες την έκτη). Ζούμε περισσότερα και επειδή έχουμε τα οιστρογόνα μας με λιγότερες παθήσεις καρδιάς από τους άνδρες και γενικά προσέχουμε περισσότερα τον εαυτό μας(Μ. Καραμέτου -www.stogiatro gr.2014)

Δεν γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι! είπε η Simone de Beauvoir .Γεννιόμαστε ίδιοι αλλά στην πορεία αλλάζουμε και θα αναπτύξουμε αντοχές. Ο πολιτισμός μας έχει κανόνες καλής διαγωγής και σεβασμού κυρίως απέναντι στην μάνα- μητέρα- μαμά, αδερφή και κόρη. Μέχρι εκεί όλα είναι καλά. Όταν βγαίνεις από αυτό το κύκλο και κυκλοφορείς έξω αν ενοχλείς κάποιον, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα σε αποκαλέσει κότα ή κυράτσα. Αν τυχαίνει να κατέχεις μία θέση υψηλή στην επαγγελματική ιεραρχία έχεις κερδίσει (με το σπαθί σου) τον τίτλο της σκύλας και της μ.......νης! Η πιθανότητα να σου πει καλά λόγια ελέγχεται στα πλαίσια γλειψίματος ή προσπάθειας να αποσπάσει μια ποιό ευνοϊκή μεταχείριση του θέματος του. Ακόμα σε πάρα πολλά κράτη, στον κόσμο οι μισθοί των γυναικών είναι λιγότεροι από αυτοί των ανδρών. Αξέχαστη η αντίδραση των ηθοποιών στην τελετή των βραβείων Όσκαρ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Μαρτίου 2015 08:46
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.